Лікар розповів, як підготуватися до купання в ополонці

Лікар розповів, як підготуватися до купання в ополонці

Укрінформ
Пірнати в ополонку на Водохреще має лише добре загартована людина, яка тривалий час готувала себе до занурення у воду наднизьких температур, інакше це може дуже нашкодити організму.

Про це на прес-конференції зазначив головний лікар Київського міського центру здоров‘я Отто Стойка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“До купання в ополонці людина має готуватися тривалий час вдома, загартовувати організм: контрастний та холодний душ, обливання на вулиці, ходіння босоніж. Це все готує організм і фізично, і психологічно. Пірнути в ополонку — це як для марафонця пробігти свою дистанцію, до якої він дуже багато тренувався”, - наголосив Стойка.

Лікар рекомендує приходити на обряд зі знайомими.

“Не варто бути самому — вам має допомогти хтось роздягтися, а, особливо, одягтися. Одяг має бути теплим, простим, легко вдягатися. Добре б, щоб взуття було трошки більшим, щоб вдягти вовняні шкарпетки. Дуже важливо принести з собою теплоізолюючий килимок, щоб на ньому вдягатися. Перед та, надто, після занурення, слід розім’ятися, зробити кілька фізичних вправ, щоб поліпшити кровообіг”, - сказав Стойка.

За його словами, через холод найбільше страждають пальці рук та ніг.

“У жодному разі не ставайте на мокрий рушник. Не занурюйтеся з головою, надто, якщо ви літня людина. Не обов’язково заходити у водоймище. Можна взяти з собою відро та просто облитися водою з річки (надто людям поважного віку). Це також буде потужною загартувальною процедурою”, - сказав Стойка.

Читайте також: Названі місця у Києві, де можна купатися на Водохреще

Він підкреслив, що реакція організму може бути різною.

“Будь-яке занурення у холодну воду є стресом для організму та психіки. Не раджу пірнати у холодну воду людям втомленим, які недоспали або мають поганий настрій. І до пірнання, а особливо після — у людини дуже збільшується пульс, як під час фізичного навантаження. Це вже один із чинників розвитку гіпертонічного кризу. Людям, які мають серцево-судинні хвороби, обов’язково перед пірнанням слід порадитися з лікарем”, - підкреслив Стойка.

У свою чергу головний фахівець сектору зв`язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС України у Києві Олександр Макушенко застеріг від вживання алкогольних напоїв під час обряду занурення у воду.

“У жодному разі не можна вживати алкоголь — ані до пірнання, ані після. Алкоголь негативно впливає на організм. Візьміть краще з собою термос із гарячим чаєм чи кавою“, - сказав Макушенко.

Він також порадив узяти з собою змінний теплий одяг, кілька рушників.

“У жодному разі не можна забігати у воду чи одразу пірнати. Слід поступово заходити у воду. Перед цим зробити зарядку, розігріти себе. Якщо ви робите це вперше — занурюватися слід лише по шию, у жодному разі не з головою. Якщо ж не вперше — можете пірнути кілька разів, але бути у холодній воді не більше 10 секунд. Адже можна “заробити” обмороження чи переохолодження”, - зазначив Макушенко.

Також фахівець порадив пірнати в ополонку лише в тих місцях, де буде обладнано рятувальні пункти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-