Порошенко про Томос: Господь побачив і оцінив боротьбу українського народу

Порошенко про Томос: Господь побачив і оцінив боротьбу українського народу

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко привітав із постанням незалежної, автокефальної Православної церкви України та наголосив, що Господь побачив і оцінив наполегливу боротьбу українського народу за свою церкву.

Про це він зазначив у зверненні після церемонії вручення 6 січня Томоса в Стамбулі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Автокефальна Православна церква України нарешті отримала Томос від Вселенського патріарха, від Матері-церкви. Господь побачив та оцінив наполегливу боротьбу українського народу за свою самостійність, він почув наші молитви. Він належно воздав нам по трудах наших", - підкреслив Президент.

Він нагадав, що Україна довго торувала шлях до нинішнього дня, коли надано Томос про автокефалію.

Водночас Порошенко наголосив, що надання Томоса в історії України збережеться в одному ряду з Володимировим хрещенням і з проголошенням незалежності Української держави.

Читайте також: Митрополит Епіфаній у Стамбулі закликає церкви молитися за мир в Україні

"Сьогодні наша православна церква готова до самостійного буття. Український народ дякує Богові за те, що сталося - це справжнє диво, чим ми завдячуємо волі Творця", - запевнив Президент.

Глава держави привітав усіх небайдужих зі створенням автокефальної Православної церкви України, а також подякував кожному, хто "невтомно працював над її становленням, творив єдність і відновлював справедливість".

Як повідомлялося, сьогодні, 6 січня 2019 року у патріаршому храмі Святого Георгія в Стамбулі відбулася церемонія передачі Томоса про автокефалію об’єднаної Православної церкви України. Вселенський патріарх Варфоломій передав Томос митрополиту Київському і Всієї України Епіфанію.

У соборі Святої Софії у Києві 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-