Томос. Переклад тексту українською

Томос. Переклад тексту українською

Документ
Укрінформ
Вселенський патріархат проголосив створену в межах України автокефальну Церкву своєю духовною донькою з кафедрою у Києві.

Про це йдеться у тексті Томосу про автокефалію Православної церкви України, який опублікував посол України в Туреччині Андрій Сибіга у Тwitter.

«До того ж, цим підписаним Патріаршим Синодальним Томосом ми визнаємо і проголошуємо встановлену в межах території України автокефальну Церкву нашою духовною донькою і закликаємо усі світові Православні церкви визнавати її як сестру і згадувати під іменем «Святіша Церква України» як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ», - йдеться у документі.

Також у Томосі зазначається, що Православна церква України не може ставити єпископів чи засновувати парафії за межами держави, а вже існуючі відтепер підкоряються, згідно з порядком, Вселенському арестолу, який має канонічні повноваження у діаспорі.

Читайте також: Порошенко запросив Варфоломія в Україну і подякував за Томос

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. В неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія відбудеться вручення Томосу та божественна літургія, яку спільно відправлятимуть Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

У Стамбулі на урочистостях, пов’язаних з підписанням та врученням Томоса, перебуває українська делегація на чолі з Президентом Петром Порошенком.

У понеділок, 7 січня, у Софії Київській відбудеться святкове богослужіння за участю глави держави, де буде продемонстровано Томос. Після літургії Томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний бажаючий зможе його побачити в будь-який день з 8-ї години ранку до 18-ї години вечора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-