Базовий тариф на оплату послуг

Базовий тариф на оплату послуг "первинки" на 2019 рік не зміниться

Укрінформ
У 2019 році обсяг оптимальної лікарської практики буде регулюватися економічним стимулом, водночас базовий тариф на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік не змінюється і становитиме 370 грн/рік за одного пацієнта.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

"Базовий тариф на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік не змінюється і становитиме 370 грн/рік за одного пацієнта. Також будуть застосовуватися вікові коефіцієнти. У 2019 році обсяг оптимальної практики буде регулюватися економічним стимулом. Якщо кількість пацієнтів за деклараціями у лікаря первинної медичної допомоги перевищує рекомендований ліміт до 10%, обслуговування цих пацієнтів буде оплачено за тарифом 370 грн/рік за одного пацієнта, але вже без застосування вікових коефіцієнтів", - сказав Ковтонюк.

За його словами, вже нараховується дві третини лікарів, які набрали декларацій більше за обсяг оптимальної практики.

"Якщо ж кількість декларацій перевищуватиме оптимальну більше ніж на 10%, то вони будуть оплачені за тарифом 370 грн/рік за одного пацієнта із застосуванням понижувальних коефіцієнтів, але й надалі без застосування вікових коефіцієнтів. Наприклад, якщо ліміт перевищено більше ніж на 10%, до тарифу 370 грн/рік за одного пацієнта застосовуватиметься коефіцієнт 0,8, якщо більше ніж на 20% — 0,6 і так далі", - поінформував Ковтонюк.

Він зазначив, якщо кількість декларацій перевищує ліміт більше ніж на 50%, плата Національною службою здоров’я за них припиняється.

Читайте також: Супрун радить лікарям, як заохотити пацієнтів підписувати декларації

"Оптимальна кількість пацієнтів для сімейного лікаря становить 1 800, для терапевта — 2 000, а для педіатра — 900. Медзаклади, розташовані в гірській місцевості, і надалі, в 2019 році, будуть отримувати оплати від НСЗУ за тарифом із застосуванням додаткового коефіцієнта — 1,25, на рівні 2018 року. Гірський коефіцієнт буде також застосовуватися і до декларацій, набраних понад ліміт", - сказав Ковтонюк.

За його словами, до липня 2019 року медзаклади отримуватимуть оплату за пацієнтів, які не підписали декларації з сімейним лікарем.

"Національна служба здоров’я платитиме за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу, до 30 червня 2019 року за тарифом 120 грн/ рік за одного пацієнта. Щомісяця буде здійснюватися перерахунок з урахуванням нових підписаних декларацій", - наголосив Ковтонюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-