При переході з МП в єдину церкву заново хреститися й вінчатися не треба - архієпископ Зоря

При переході з МП в єдину церкву заново хреститися й вінчатися не треба - архієпископ Зоря

Укрінформ
Церква Московського патріархату в Україні є частиною єдиної помісної православної церкви, і тому здійснені там таїнства та обряди залишаються дійсними при переході з неї вірних у Православну церкву України.

Про це в чернігівському прес-центрі "Чиста політика" заявив керівник Чернігівської єпархії ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хотів би підкреслити, що всі богослужіння, молитви, таїнства, обряди, чини і т. д. є дійсними в російській церкві так само, як і в усій православній церкві. Бо російська церква - це є частина єдиної святої соборної апостольської церкви", - сказав священнослужитель.

Таку заяву Євстратій зробив з огляду на появу серед віруючих думок, що нібито тепер розкольником в Україні є московська патріархія, і тому звершені там таїнства є неканонічними й неблагодатними. Такі думки, вважає архієпископ, є наслідком багаторічної російської пропаганди щодо неканонічності української церкви і невизнання звершених там таїнств, зокрема, хрещення та вінчання. Однак єдина помісна ПЦУ так поводитися не буде.

"Борючись із російською агресією, ми не можемо й не повинні уподібнюватися агресору. Ми перемагаємо правдою, а не неправдою, якою намагалися перемогти нас", - підкреслив Євстратій.

Читайте також: На Чернігівщині вкидають чутки про “захоплення храмів МП” — Зоря

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія. Саме йому мають дати Томос про автокефалію Православної церкви України, рішення про що 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу). Передача Томоса відбудеться 6 січня в Стамбулі після спільної літургії. Після Об'єднавчого собору Владика Філарет запропонував Верховній Раді ухвалити закон, згідно з яким в Україні існує лише одна Православна церква.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-