Експерти зі США дали позитивну оцінку українському законопроекту про адвокатуру

Експерти зі США дали позитивну оцінку українському законопроекту про адвокатуру

Укрінформ
Рада директорів Американської торгівельної палати в Україні звернулася до народних депутатів з листом на підтримку позитивних та прогресивних положень законопроекту №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

У своєму зверненні, текст якого передано Укрінформу, члени Ради директорів наголошують, що цей законопроект направлений на збільшення обсягу професійних прав адвокатів, збільшення та вдосконалення гарантій адвокатської діяльності, вдосконалення процедури дисциплінарного провадження стосовно адвоката, надання адвокатам реальної можливості участі в адвокатському самоврядуванні.

Так, експерти Американської торгівельної палати оцінюють як позитивні новели законопроекту № 9055, які стосуються: скасування проміжних ланок адвокатського самоврядування – конференцій, з огляду на те, що очікується полегшення доступу адвоката до адвокатського самоврядування; надання можливості кожному адвокату (за виключенням адвокатів, що не здійснюють адвокатську діяльність) бути обраним на посаду голови або члена органу адвокатського самоврядування; запровадження чіткої структури органів адвокатського самоврядування; системи ротації в органах адвокатського самоврядування через введення обмеження на заняття посад у адвокатському самоврядуванні двома строками поспіль.

В листі зазначається, що до Ради директорів Американської торгівельної палати в Україні входять представники МакДональдз Юкрейн, Horizon Capital, PepsiCo Україна, Бейкер і Макензі, Danone, Cargill, Carlsberg, Санофі-Авентіс Україна, Arawak Energy Ukraine B.V., Citibank, Європейський банк реконструкції та розвитку.

Як повідомлялося, раніше партнери та керівники провідних юридичних фірм звернулися до Голови Верховної Ради Андрія Парубія та голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича із проханням ухвалити законопроект № 9055 у першому читанні як такий, що «дозволяє забезпечити прогресивний розвиток адвокатури в інтересах суспільства і в цілях забезпечення справедливого правосуддя».

З аналогічним закликом виступили і експерти Реанімаційного пакету реформ. Вони закликали депутатів підтримати проект закону у першому читанні та доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій експертного середовища перед ухваленням у другому.

Із листом про підтримку законопроекту до Верховної Ради звернулася і міжнародна антикорупційна організація Transparency International. Проект закону визнаний таким, що спрямований на подолання корупції в діяльності органів адвокатського самоврядування та системи правосуддя.

Також провідні правничі спільноти – Асоціація правників України та Асоціація адвокатів України звернулися до Верховної Ради України та Комітету з питань правової політики та правосуддя із закликом якнайшвидше прийняти законопроект № 9055 за основу.

Крім того, майже 50 адвокатів 15 грудня звернулися із відкритим листом до народних депутатів та керівників депутатських груп та фракцій із закликом ухвалити цей закон якнайшвидше, оскільки «законопроект 9055 захищає демократичну державу і європейські стандарти в адвокатській професії». Зокрема, автори звернення просять не вірити тому, що практикуючі адвокати виступають проти законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Читайте також: Адвокати, які підтримують законопроект про адвокатуру, заявляють про тиск НААУ

Позитивний висновок законопроекту дали й експерти Ради Європи. В експертному звіті відзначено, що «положення цього законопроекту в цілому відповідають стандартам Ради Європи щодо регулювання та захисту професії адвоката, а за окремими напрямами забезпечують навіть більший, аніж вимагають стандарти, захист адвокатів у здійсненні ними своїх професійних обов’язків, у саморегулюванні та самоврядуванні своєї спільноти».

Президент України Петро Порошенко у вересні 2018 року вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055), у якому пропонується розширити професійні права адвокатів та закріпити додаткові гарантії адвокатської діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-