До Нового року адвокати зустрінуться з усіма полоненими українськими моряками

До Нового року адвокати зустрінуться з усіма полоненими українськими моряками

Укрінформ
До кінця цього року адвокати мають зустрітися з усіма українськими військовополоненими моряками та узгодити єдину позицію.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив керівник групи адвокатів Микола Полозов.

"До Нового року за графіком слідчих дій усі адвокати побачаться зі своїми підзахисними і дізнаються їх позицію. Але у мене немає жодних сумнівів, що, як і ті вісім моряків, що вже сказали під протокол, що вони військовополонені, ті, що залишилися, зроблять такі ж заяви. Тому що ніким іншим, крім як військовополоненими, на поточний момент вони в Росії не є", - зазначив адвокат. Полозов наголосив, що російська влада "хотіла б провести цей процес у рамках тривіальної кримінальної справи щодо групи якихось бандитів", однак команда адвокатів буде спиратися саме на норми міжнародного права.

"Ми спираємося безпосередньо на норми Женевської конвенції. Займати іншу позицію - це означає грати на руку російським властям. Вони (моряки - ред.) військовополонені, є норми міжнародного права, і ми вимагаємо їх виконання. Тільки принципова позиція - як самих політв'язнів, так і їх захисту - дозволяла мати позитивний досвід їх звільнення. Тому наша команда працює в рамках єдиної стратегії, діє узгоджено з владою України, і на поточний момент проводяться слідчі дії щодо моряків", - пояснив адвокат.

Читайте также: Украинских пленных моряков защищают 34 адвоката

Він також уточнив, що норми міжнародних договорів, учасником яких є Росія, мають пріоритет над нормами національного російського законодавства.

25 листопада 2018 року внаслідок збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові судна, а члени екіпажів були захоплені в полон. Після нетривалого перебування в Криму, українських моряків було перевезено до Москви: трьох поранених помістили в СІЗО «Матросская тишина», решту - 21 особу, утримують в СІЗО «Лефортово».

Україна та світова спільнота визнали захоплених моряків військовополоненими, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які начебто порушили російський кордон. 11 грудня 2018 року розпочалося досудове слідство. До його початку повністю вирішене питання забезпечення українських військових моряків кваліфікованим правовим захистом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-