Українську православну церкву очолив митрополит Епіфаній

Українську православну церкву очолив митрополит Епіфаній

Фото
Укрінформ
Об’єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви обрав її предстоятелем доктора наук з богослов'я, професора, патріаршого намісника, митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія.

Таке рішення було ухвалене таємним голосуванням у суботу, 15 грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Українську православну церкву очолив митрополит Епіфаній / Фото: Михайло Палінчак

“Сьогодні 15 грудня. Цей день увійде в історію як священний день, день створення Автокефальної помісної православної церкви України, день остаточного здобуття незалежності від РФ. І Україна вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, "з московської чаші московську отруту”, - сказав Президент Петро Порошенко , який разом з митрополитом Епіфаніем вийшов на Софійську площу до народу.

Тисячі людей зібралися на Софійській площі на підтримку автокефалії / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

Як повідомлялося, Об’єднавчий собор зі створення Української православної церкви та обрання її предстоятеля відбувся у суботу у Національному заповіднику “Софія Київська”. У його роботі взяли участь ієрархи трьох церковних юрисдикцій, УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ, ієрархи Константинопольського патріархату Даниїл (Зелінський), Іларіон (Рудник) та митрополит Галльський Еммануїл. Кожен з українських єпископів привіз на собор ще одного священика та одного мирянина або ченця.

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії церкві України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Читайте також: Філарет був і лишається духовним лідером української церкви і народу - Порошенко

Запрошення на Об'єднавчий собор повернули 56 архієреїв Української православної церкви МП. А предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій повернув Вселенському патріарху Варфоломію лист-запрошення для участі в Об'єднавчому соборі.

13 грудня Архієрейський собор УПЦ КП обрав архієпископа Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського УПЦ КП Епіфанія кандидатом на пост глави нової церкви.

Архієпископ Епіфаній (мирське ім'я Сергій Думенко) народився 3 лютого 1979 року в селі Вовкове Іванівського району Одеської області. У 1996 році закінчив Старожадівську середню школу (Чернівецька область). У 1996 року вступив до Київської духовної семінарії, яку закінчив в 1999 році. Того ж року вступив до Київської духовної академії, яку закінчив у 2003-му.

Кандидат богословських наук.

З 1 липня 2003 по 31 грудня 2005 обіймав посаду секретаря-референта Рівненського єпархіального управління.

З 2006 по 2007 навчався в Афінському національному університеті на філософському факультеті.

З 2007 року - викладач Київської богословської академії, завідувач кафедри філології.

21 грудня 2007 року архієпископом Переяслав-Хмельницьким Димитрієм пострижений у чернецтво з іменем Епіфаній. 6 січня 2008 року рукоположений у сан ієродиякона, а 20 січня 2008 року - в сан ієромонаха.

25 січня 2008 року призначений секретарем Патріарха Філарета. 16 березня 2008 піднесений до сану архімандрита. 20 березня 2008 року призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва.

30 травня 2008 року призначений керуючим справами Київської патріархії. Рішенням Синоду УПЦ КП від 21 жовтня 2009 року призначений єпископом Вишгородським, вікарієм Київської єпархії. Рішенням Священного синоду УПЦ КП від 27 липня 2010 року призначений ректором Київської православної богословської академії та керуючим Переяслав-Хмельницькою єпархією. 23 січня 2012 р. Указом Патріарха Філарета возведений у сан архієпископа.

Рішенням Архієрейського собору УПЦ КП від 28 червня 2013 року возведений у сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея.

Рішенням Священного синоду УПЦ КП від 13 грудня 2017 року отримав титул митрополит Переяславський і Білоцерківський. Є постійним членом Священного синоду УПЦ Київського Патріархату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-