10 подій 2018 року, які нас схвилювали

10 подій 2018 року, які нас схвилювали

Укрінформ
Попри драми та втрати, нинішній рік залишився для всіх нас роком надії й перемін на краще

2018-й став роком, упродовж якого ми вшановували чималий перелік значущих для незалежної України 100-річних ювілеїв. Сторіччя Директорії, сторіччя Української армії, сторіччя Укрінформу. Сто років тому в Києві було скликано Всеукраїнський Церковний Собор, що виступив за створення незалежної від РПЦ української церкви. Ми у той чи інший спосіб відзначали ці знаменні дати. Й усі ці ювілеї супроводжували інші, у чомусь епохальні, – нинішні події. Нова доба української незалежності дарує звершення багатьох мрій, сформульованих ще 100 років тому.

Які саме події суспільно-політичного життя ми вважаємо головними, такими, що будуть впливати на наше життя ще довгі роки?

1. На 2018-й рік припав старт визнання української автокефалії.

Процес канонічної автокефалії та створення нової Церкви містив цілу низку подій. Це була серйозна дипломатична робота й уповноважених осіб Президента, і співробітників МЗС, і бездоганні та оперативні голосування українського парламенту. Парламентарі підтримали звернення до Святійшого Варфоломія, підтримали рішення про виділення Андріївської церкви під ставропігію Вселенського Патріарха.

2. Розпочалася російська агресія в Керченській протоці.

У кінці листопада Росія відкрила вогонь по українських катерах, які проходили через Керченську протоку, реалізуючи міжнародне право проходу крізь протоку. Росія обстріляла катери та взяла в полон моряків. Світ став свідком того, що Росія є агресором і на морі, й на суші. Це стало однією з причин запровадження у 10-х областях України військового стану. 

3. Навесні Україна безкоштовно отримала від США протитанкові комплекси «Джавелін» («Javelin»). Це стало символом союзницької підтримки та маркером дипломатичної перемоги України, яка змогла переконати світ, що Україна – жертва в російсько-українській війні.

Фото: U.S. Army photo by Sgt. William A. Tanner
Фото: U.S. Army photo by Sgt. William A. Tanner

4. Поставлена остаточна крапка в судовому позові України проти Газпрому в Стокгольмському арбітражі.

Стокгольмський арбітраж виніс рішення по транзитному спору між "Газпромом" і "Нафтогазом" на користь останнього, задовільнивши вимоги української сторони на 4,67 мільярда доларів. Це остаточна та незаперечна перемога українського «Нафтогазу» в судових розглядах із "Газпромом", де Україна заявила про свою можливість будувати рівні партнерські відносини на основі ринкових реалій. Це також по-справжньому історичний процес, бо саме в цій війні Росія здавалася непереможною. Як сказав один чиновник: саме в двох залежностях сховане "серце Кощія" – у церковній та газовій.

5. Україна прийняла зміни до Конституції, які закріпляють шлях України до Європейського Союзу й НАТО. Президент ініційованим ним законом конституційних змін заявив про євроатлантичну орієнтацію, дав зрозуміти – повернення на Схід до поліцейського режиму неможливе. Вже у 2020 році ПА НАТО відбудеться в Україні.

6. Прийнято закон "Про Вищий антикорупційний суд".

За створення Вищого антикорупційного суду, важливої інстанції у боротьбі з корупцією, проголосувала конституційна більшість парламенту. 317 голосів "за" закон – рідкісне сьогодні результативне голосування. Чи не вперше депутати віддали голоси за можливість притягнути до відповідальності самих себе.

7. Вітання "Слава Україні!"

Верховна Рада затвердила традиційне вітання УПА "Слава Україні! – Героям слава!" як офіційне в Збройних силах. Вітання, яке виникло на початку ХХ століття, набуло поширення серед українців під час Української революції (1918-1921) та стало гаслом українських націоналістів і борців за незалежність України. Воно лунало на Майдані під час всіх новітніх революцій: Революції на граніті (студентського голодування), набуло популярності по всій Україні з часів Помаранчевої революції (2004) і Євромайдану (2013). Широко використовується в Україні з кінця 2013 року – з часів Революції Гідності. Це гасло також набуває популярності серед іноземців, що приїздять в Україну на спортивні змагання. Під час російської збройної агресії проти України гасло отримало поширення в українському війську. 24 серпня 2018 року привітання вперше пролунало як частина церемонії параду на честь 27-річчя Незалежності України та 100-річчя відродження Української державності. 4 жовтня 2018 року Верховна Рада запровадила вітання "Слава Україні! – Героям слава!" у ЗСУ та Національній поліції.

8. Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

Документ містить визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців". Сенат висловив співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, і їхнім родинам. У резолюції міститься заклик до розповсюдження інформації для підвищення обізнаності світу про штучну природу цієї трагедії.

18 штатів США визнали Голодомор геноцидом.

9. Верховна Рада України ухвалила закон щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях.

Це надважливий закон, оскільки жінки в армії могли бути снайперами, втім офіційно їх оформляли на якісь конторські посади. Закон урівняв можливості при укладанні контракту та при виході в запас, під час проходження військових зборів та уніфікує міру відповідальності за виконання поставлених завдань. Ухвалення цього документу відкриває дорогу до успіху в Збройних силах тисячам жінок, які завтра стануть гордістю нашої армії.

10. Уряд підняв ціну на газ для населення приблизно на 25%. Це рішення розблокувало співпрацю із Міжнародним валютним фондом та дасть можливість більш успішно розвивати енергетичну галузь народного господарства.

*  *  *

Всі рішення, про які ми написали – глибокі, вистраждані та комплексні. Ну наприклад, вітання "Слава Україні" продовжилося законом про посилення соціального захисту борців за незалежність України в 20 столітті. Нехай і уникнули законотворці слів УПА в заголовку закону, зауважимо, що справедливість перемогла – старенькі вояки отримають свої пенсії. Або, наприклад, конституційно закріплений курс у НАТО супроводжується інформацією про надавання нам статусу аспіранта. А рішення про рівність жінок в армії продовжилося наданням генеральського звання жінці, начальнику Військово-медичного управління СБУ.

Тому навіть побіжний погляд на минулий рік каже нам, що, попри драми та втрати, він залишається роком надії й перемін на краще. А після надії – завжди бувають перемоги.

Лана Самохвалова. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-