В’ятрович скептично ставиться до присвоєння Бандері звання Героя України

В’ятрович скептично ставиться до присвоєння Бандері звання Героя України

Укрінформ
Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович скептично ставиться до присвоєння звання Героя України провіднику ОУН Степанові Бандері.

Про це він заявив у інтерв'ю Радіо Свобода.

"Напевно, хтось із політиків, які порушують це питання, бачать у цьому певний електоральний потенціал. Я скептично до цього ставлюся. Тому що я вважаю, що звання Героя України, яке ми зараз маємо, достатньо скомпрометовано. Не буду називати конкретні прізвища людей, але серед них є ті люди, які навіть тепер готові воювати проти України. Тому я не думаю, що повторне присвоєння цього звання Степану Бандері щось додасть до розуміння його образу", – сказав В’ятрович.

Він додав, що для нього Бандера є справді національним героєм".

"Це типовий революціонер поневоленого народу, один з очільників визвольного руху, близький до таких очільників, як Юзеф Пілсудський, Менахем Бегін, Майкл Коллінз... Не думаю, що для того, щоб визнати його таким, він потребує формального і, на мою думку, скомпрометованого звання", – зазначив В’ятрович.

На його думку, історикам і суспільству доцільніше зосередити своє зусилля на тому, щоб донести правду про цю визначну постать.

Коментуючи ж саму ідею надання звання Героя України особам, які вже стали надбанням історії, директор УІНП висловив думку про доцільність започаткування нового звання.

"Мені здається доречною ідея створення нового звання – не скомпрометованого, яке б мало бути найвищим визнанням заслуг тієї чи іншої людини в українській історії та в сучасності. Очевидно, коли таким постатям, як Бандера чи Стус, давати звання, які носять люди дуже далекі від цих особистостей, це негативно впливатиме на оцінку безперечно визначних особистостей", - сказав В'ятрович.

Читайте також: Раді пропонують повторно присвоїти Бандері Героя України

Як відомо, 5 грудня у Верховній Раді зареєстровано проект постанови щодо присвоєння провідникові ОУН Степану Бандері звання Героя України.

Бандері вже присвоювали звання Героя України - у січні 2010 року. Відзнаку з рук тодішнього Президента Віктора Ющенка отримав онук Бандери.

У квітні того ж року, після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича, Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним присвоєння Бандері відповідного звання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-