Процедуру автономізації лікарень можуть подовжити — Супрун

Процедуру автономізації лікарень можуть подовжити — Супрун

Укрінформ
Спрощена процедура автономізації медичних закладів первинної ланки допомоги діятиме лише до кінця цього року, але, імовірно, її скасування відтермінують.

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров я України Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Лише до кінця цього року діятиме спрощена процедура щодо автономізації лікарень. У Комітеті з питань охорони здоров'я почали працювати, щоб подовжити спрощену автономізацію ще на рік. Сподіваємося, що Верховна Ради прийме це відтермінування. Але робіть це швидко, щоб ви могли мати “розв'язані руки” і простіше працювали над новими проектами. А також співпрацювали із НСЗУ, що буде державним страховиком та оплачуватиме медпослуги”, - зазначила Супрун.

За її словами, основна ідея трансформації охорони здоров’я в Україні полягає у тому, що вона має бути орієнтована на пацієнта, а не на власне систему.

“Тому ми створили державну страхову агенцію та впроваджуємо принцип “гроші ідуть за пацієнтом”. Працюємо над тим, щоб лікарі та медсестри на первинці мали гідні умови праці. Вже сьогодні лікарі первинки, зокрема, й педіатри, отримують зарплатню удвічі-утричі вищу. А лікарні мають вільні кошти, щоб робити ремонт, закуповувати необхідне медобладнання. І це стається завдяки тому, що система субвенції змінилася на страховий процес”, - зазначила Супрун.

Читайте також: Супрун заявляє, що Україна на 100 % забезпечена вакцинами для дітей

Вона підкреслила, що й фінансування медичного закладу зросло у 2-3 рази.

“З липня 2019 року направлення до спеціалістів, на аналізи, у діагностичні центри відбуватиметься через сімейних лікарів”, - сказала урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні на сьогодні 100% закладів первинної ланки надання медичної допомоги реорганізовано у комунальні некомерційні підприємства. 25 тисяч лікарів задіяно у електронній системі здоров’я. Там, де медзаклади вступили у реформу, лікарі отримують зарплати утричі вищі. Лікарні отримали від НСЗУ коштів удвічі більше, ніж за субвенціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-