Луценко розповів, якою може бути відповідь держави на

Луценко розповів, якою може бути відповідь держави на "будівельні війни"

Укрінформ
Дотримання порядку і законності при веденні будівництва пов'язано із наявністю чи відсутністю насилля на вулицях, в тому числі і щодо активістів.

Про це Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив під час брифінгу в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ви бачите, що в багатьох випадках насилля на вулицях, в тому числі і щодо громадських активістів, відбувається через протистояння різних забудовників. Наприклад, біля «Акваріуму», Літнього театру... Навіть я бачу з боку, що це така одна із основних причин порушення громадського порядку... Тому треба розібратися, чому так стається, чому навколо будівництва стільки кримінальної або напівкримінальної активності», - сказав Луценко.

За його словами, однією із можливих відповідей може бути те, що більшість із забудовників не мають повного комплекту документів, «і користуються близькістю до влади для того, щоб отримати той чи інший шматок землі».

«Ті хто ближче до влади - отримують це швидше. Той, хто далі від влади - використовує різні методи, щоб своїх конкурентів «придушити», - або в судах, або на вулиці. Яка відповідь може бути від держави? Всі будівництва мають бути законними; у кожного забудовника має бути повний комплект документів. Хоча також інколи при цьому я чую будівельників, які кажуть,що їм влада «штучно гальмує видачу дозволів». У такому випадку, звичайно, маємо допомогти і їм», - наголосив Луценко.

Він поінформував, що відвідував колегію Міністерства регіонального розвитку, де були, за його словами, «всі ключові будівельні компанії України і керівництво ДАБІ, до недавнього часу одне із найкорумпованіших структур».

«Там ми домовилися, що будівельники більше не платять «мзду» ДАБІ, а за це будують необлікований під'їзд або поверх, щоб повернути собі цю «мзду», а архітектурна інспекція вводить комп'ютерну систему реєстрації, яка унеможливлює махінації у прийомі документів. Це відбулося, я вже навіть бачу реакцію. Наша реакція - це три затриманих керівника обласних ДАБІ на хабарах, один встановив абсолютний рекорд - взяв хабар на третій день після призначення. Але і один відсторонений, в тому числі і в Одесі. Хочу звернути вашу увагу: якби одеська ДАБІ виконала рішення Київської ДАБІ, то Михайлик не пішов би протестувати проти будівництва, а повернувшись, не отримав би кулю. Тому це зв'язані речі. Порядок і законність при будівництві пов'язані із наявністю чи відсутністю насилля на вулиці», - уточнив генпрокурор.

Читайте також: Скандальне будівництво: Київрада розірвала договір оренди землі на Андріївському

Луценко зазначив, що у вівторок він попросив губернатора Одеської області і міністра внутрішніх справ в рамках їх повноважень «провести зупинку всіх будівництв, перевірку документів, причому почати це буквально через тиждень».

«Можливо, я обмовився - йдеться про те, що ми маємо запропонувати алгоритм через тиждень - далі всі будівельники мають показати свої документи. Почнемо з Одеси, а потім далі», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-