Воєнний стан, протест

Воєнний стан, протест "євробляхерів" і експрес до небес

Фото тижня
Укрінформ
Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.
Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Керченська криза: в неділю, 25 листопада, прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь Азовського моря. Спецпризначенці Росії обстріляли й захопили три українські кораблі в Керченській протоці та 24 моряків. Шестеро українських військовослужбовців було поранено.

Увечері через військову атаку на українські кораблі під Посольство РФ в Україні почали сходитися люди. Активісти розклали паперові кораблики й шини та намагалися їх підпалити, та цьому завадили працівники поліції.

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Натомість пізніше вночі вогню вдалося знищити автомобіль із російськими дипломатичними номерами, який був припаркований за кілометр від Посольства РФ.

Фото: Владислав Мусієнко
Фото: Владислав Мусієнко

Через агресію Росії в Азовському морі Верховна Рада України в понеділок, 26 листопада, проголосувала за закон про введення воєнного стану в 10 областях на 30 днів.  

Фото: Владислав Мусієнко
Фото: Владислав Мусієнко

Ухваленню рішення передували палкі дискусії, блокування президії парламенту, понад тригодинна перерва в роботі й гучні сварки народних обранців. Один із конфліктів спалахнув між нардепом Сергієм Власенком і першим заступником голови Верховної Ради Іриною Геращенко під час її виступу. Після того, як парламент ухвалив рішення про запровадження воєнного стану, голова ВР Андрій Парубій наголосив, що Рада не продовжить роботу, допоки Власенко не вибачиться перед Геращенко, що той і спробував зробити.

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Тим часом підконтрольні РФ "суди" в окупованому Криму ухвалили взяти під арешт строком на два місяці всіх захоплених українських моряків. Вони – підозрювані за частиною 3 статті 322 КК РФ "Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації", яка передбачає до шести років позбавлення волі.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

На західному ж кордоні на початку тижня "євробляхери" протестували проти ухвалених ВРУ законів про базові ставки акцизного податку на легкові автомобілі, а також про посилення контролю над переміщенням і використанням автомобілів на іноземній реєстрації, що набули чинності 25 листопада. Учасники акції блокували близько десяти пунктів пропуску на державному кордоні, що призвело до заторів та значно ускладнило перетин кордону учасниками міжнародного руху. Натомість у середу, 28 листопада, всі під'їзні шляхи, які ведуть до пунктів пропуску і які були перекриті учасниками акції на автомобілях іноземної реєстрації, повністю розблокували. На фото – на території Міжнародного пункту пропуску "Тиса", що на українсько-угорському кордоні, під час акції протесту.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Протестували "євробляхери" й під стінами Закарпатської ОДА, де палили шини.

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

Принесли шини й до торговельно-разважального центру Ocean Plaza. Його в свою ергу пікетували представники націоналістичної організації "Сокіл". Вони також розлили червону фарбу і написали на дверях ТРЦ "Не купуй!", "Геть російський бізнес з України!".

Фото: Павло Багмут
Фото: Павло Багмут

Загальнонаціональною акцією "Запали свічку пам'яті", молебнями за загиблими зустріли в Україні День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Фото: Юрій Рильчук
Фото: Юрій Рильчук

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Фото: Сергій Пустовіт
Фото: Сергій Пустовіт

Крім того, до 85-х роковин Голодомору в низці українських міст відбулася акція "Непораховані 1932-1933". У Полтаві, наприклад, її учасники на Театральній площі міста влаштували флешмоб, ілюструючи жахливу смерть від голоду на вулиці, заохочували перехожих скуштувати мізерні порції сухариків і баланди з гілочок дерев і гороху, якими харчувалися жертви Голодомору 1932-1933 років.

Фото: В'ячеслав Мадієвський
Фото: В'ячеслав Мадієвський

Відомий силач Олександр Лашин на головній площі Харкова встановив новий рекорд, протягнувши тролейбус вагою 11,2 тонни, в якому перебували більше півсотні дітей.

Фото: Михайло Палінчак
Фото: Михайло Палінчак

У п'ятницю, 30 листопада, з київського залізничного вокзалу у перший рейс вирушив експрес до аеропорту "Бориспіль". Час у дорозі складатиме 35-40 хвилин, вартість проїзду – 80 грн.  Залізничне сполучення між столицею та головними повітряними воротами України функціонуватиме в режимі 24/7.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Сергій Гудак
Фото: Сергій Гудак

Правоохоронець та автомобілі учасників акції протесту власників машин на іноземній реєстрації на території Міжнародного пункту пропуску "Тиса" на українсько-угорському кордоні.

Фото: Віктор Кошмал
Фото: Віктор Кошмал

Учасниця вшанування пам'яті жертв Голодомору в день 85-х роковин трагедії в селі Печенюги на Чернігівщині.

Фото: Олег Снітовський
Фото: Олег Снітовський

Металева сітка, вкрита інеєм, у міському парку Заліщиків на Тернопільщині.

Фото: Олексій Ковальов
Фото: Олексій Ковальов

Мім із парасолею під час акції на пішохідному переході в межах проекту "Шкільний патруль" у Сєвєродонецьку на Луганщині.

Фото: Ніна Ляшонок
Фото: Ніна Ляшонок

Учасники святкування Міжнародного дня моржа у костюмах стоять у воді в Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-