Після отримання Томоса храмів ніхто не відбиратиме - архієпископ УПЦ КП

Після отримання Томоса храмів ніхто не відбиратиме - архієпископ УПЦ КП

Укрінформ
Після надання Україні Томоса час почне працювати на українську церкву і силою відбирати храми ніхто ні в кого не буде.

Про це кореспондентові Укрінформу сказав керівник Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.

"Коли буде утверджена єдина помісна українська церква, коли буде Томос, весь час попереду належатиме їй. І тому ніхто ні в кого нічого забирати не буде. Храми не є власністю тієї чи іншої церкви, вони належать громадам, і ті самі будуть визначатися. Хтось це зробить через рік, хтось через 3 чи 5 років, хтось - відразу", - зазначив владика.

Прощатися з Московським патріархатом чи ні, вважає архієпископ, це конституційно гарантоване право вірян, тож позбавляти людей його ніхто не буде.

Читайте також: У Московському патріархаті обговорюють автокефалію - архієпископ Зоря

"Нам немає сенсу поспішати. Тому що будь-які речі, які робляться силою, не є твердими", - упевнений священнослужитель.

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня поточного року Президент України Петро Порошенко вперше заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня цього року. Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу.

Утім, 3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Як попередньо визначено, Томос буде офіційно надано в Стамбулі, після спільної літургії Вселенського патріарха із новим предстоятелем єдиної помісної української православної церкви, обраним на Об'єднавчому соборі в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-