Текст Томосу готовий, дату Собору оголосять найближчим часом - Павленко

Текст Томосу готовий, дату Собору оголосять найближчим часом - Павленко

Відео
Укрінформ
Текст Томосу про надання Українській православній церкві автокефалії вже готовий, а дата Об'єднавчого собору буде оголошена найближчим часом.

Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, повідомляє Укрінформ.

"Синод прийняв рішення щодо тексту Томосу, але Томос буде вручено вже після Собору новообраному Предстоятелю незалежної Української православної церкви. На основі Томосу було зроблено пропозиції щодо статуту, якраз вони полягають у тому, щоб Томос став декларативною частиною статуту нової церкви. Власне, в цьому основний сенс цих пропозицій", - пояснив Павленко.

Він також наголосив на тому, що незабаром Вселенський патріархат оголосить дату Всеукраїнського об'єднавчого православного архієрейського собору.

"Ця дата буде в грудні, як заявлялося раніше. І, власне, обраний на Соборі предстоятель отримає Томос. І це буде фіналізацією процесу створення незалежної Української православної церкви", - наголосив Павленко.

Крім того, він розповів, про що йшлося на засіданні Синоду сьогодні.

"Дату сьогодні обговорювали, положення Томосу, положення статуту також обговорювали, тому все це буде повідомлено найближчим часом", - вказав Павленко, додавши, що дату Собору можуть оголосити вже наступного тижня.

На запитання, чому це не вказано в комюніке, Павленко відповів, що Синод прийняв рішення "подати саме таке комюніке, яке є, відповіді на запитання щодо дат і конкретики будуть надані найближчим часом".

Як повідомлялося, Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.

Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив про офіційне прохання до Вселенського Патріарха про надання Українскьій правослваній церкві автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня цього року. Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу.

Читайте також: Синод Вселенського патріархату схвалив рішення про автокефалію УПЦ - Порошенко

3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Як попередньо визначено, Томос буде офіційно надано в Стамбулі, після спільної літургії Вселенського патріарха із новим предстоятелем єдиної помісної Української православної церкви, обраним на Об’єднавчому соборі в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-