Мобілізація в Україні: що було, що буде... і коли провокатори заспокояться?

Мобілізація в Україні: що було, що буде... і коли провокатори заспокояться?

Аналітика
Укрінформ
Міноборони закликає не вірити фейкам про нібито початок «масової мобілізації». І нагадує: триває лише звірка даних оперативного резерву

Незважаючи на заяви Верховного головнокомандувача, керівництва Міноборони і Генштабу Збройних сил про відсутність планів щодо додаткової мобілізації через введення воєнного стану, в соцмережах продовжують поширювати чутки про те, що із дня на день українців нібито почнуть масово «заганяти» до війська. Мовляв, зараз нашу пильність хочуть «приспати», а потім почнеться – тисячі повісток, рейди на вулицях і потяги із «живою силою» у зону бойових дій… А тут іще й «жартівники», за якими, вочевидь, стоять спецслужби держави-агресора, додають хмизу в огонь: подекуди людям надсилають фальшиві повідомлення про нібито необхідність прибути до військкоматів у зв'язку із мобілізацією.

Відставити боятися! Комісаріати лише перевіряють облікову інформацію

«Жодних дій щодо часткової мобілізації громадян України до лав Збройних сил наразі не проводиться, подібні розсилки та інші чутки про початок мобілізації не відповідають дійсності», - наголошують в Міноборони.

У відомстві також запевняють: нинішньої чисельності Збройних сил цілком достатньо для виконання бойових завдань у зоні проведення ООС, планових ротацій, організації навчання військовослужбовців та охорони військових об’єктів у тилу. А також виконання додаткових функцій у зв’язку із введенням воєнного стану у десяти областях України.

А перед військовими комісаріатами, окрім завершення осіннього призову строковиків (яких, за законом, не направляють у зону бойових дій), нині стоїть лише одне додаткове завдання - перевірка облікової інформації щодо військового резерву першої черги. Причому таких громадян, навіть, не викликатимуть до військкоматів. Їм просто зателефонують, аби перевірити актуальність контактних номерів і уточнити адресу проживання. У разі ж зміни адреси чи номера телефону резервістам пропонують поінформувати про це самостійно. Також ведеться, як і раніше, облік заяв від наших співвітчизників, які готові добровільно іти на захист Батьківщини. (Одразу ж після інциденту із українськими кораблями у Керченській протоці таких заяв від колишніх АТОвців, суттєво побільшало, - кажуть військові комісари).

Окремо нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», система військового резерву у нашій країні складається із оперативного та мобілізаційного резервів.

Оперативний резерв першої черги складається з резервістів та військовозобов'язаних (переважно з досвідом участі в антитерористичній операції). Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, яких призивали до лав Збройних сил під час попередніх хвиль мобілізації (із першої по шосту) і які брали участь в АТО. Також до цієї категорії належать чоловіки, що проходили строкову службу у період із 2014-го до 2018-ого року. Вони мають спеціальну позначку у військовому квитку.

Саме цих людей і призвуть в першу чергу у випадку активізації бойових дій, будь-де — чи на лінії розмежування, чи на окремих ділянках державного кордону. За необхідності першу чергу підтримає друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

А далі розрахунок на мобілізаційний резерв — у складі якого і військовозобов'язані громадяни, котрі закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

Лише в найгіршому випадку — оголошенні повномасштабної війни -

мобілізація пошириться на громадський резерв — решту громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування збройних сил та інших військових формувань винятково в особливий період.

Мобілізаційні хвилі: як і коли?

Нагадаємо, від початку російської агресії в Україні відбулося шість хвиль мобілізації. Перша за указом Олександра Турчинова - з 18 березня по 1 травня 2014 року – у зв’язку із окупацією Криму. Другу хвилю мобілізації проводили через події в Слов’янську з травня до червня 2014-ого. Наступні укази про мобілізацію підписував вже новообраний глава держави Петро Порошенко у зв’язку з розвитком російської агресії на Донбасі в 2014-15 роках.

Остання сьома черга мобілізації планувалась на весну 2016-ого. Втім, була скасована – через успішне залучення до лав Збройних сил контрактників.

Тож тепер, як запевнив Президент, приводом для оголошення додаткової мобілізації може стати лише подальша ескалація ситуації із боку Кремля, зокрема, початок Росією повномасштабної агресії проти нашої країни.

Щоправда, військові експерти не відкидають і ймовірності того, що до війська доведеться залучити частину військовослужбовців оперативного резерву першої черги, адже кількість бажаючих служити за контрактом

в Україні скорочується. За словами начальника Генерального штабу Збройних сил Віктора Муженка, нині триває демобілізація громадян, які прийшли до війська у рамках п’ятої-шостої черг мобілізаційної кампанії. Звільнено у резерв вже половину із понад 80 тисяч військових. На їх місце з початку року набрали понад 40 тисяч військовослужбовців-контрактників. Тобто, найближчим часом потрібно залучити на службу іще 40 тисяч. В Міноборони розраховують, що впораються із цим завданням. Сприятиме цьому, з-поміж іншого, державна політика стимулювання служби за контрактом. Приміром, нещодавно затверджено рішення про підвищення у 2019 році рівня грошового забезпечення військовослужбовців на 30%. Також після російської агресії біля Керченської протоки в Україні зросли патріотичні настрої – кількість заяв від потенційних контрактників збільшилася.

Замість висновків

Отже, підсумуємо. Про чергову хвилю мобілізації в Україні у зв’язку із введенням воєнного стану наразі не йдеться. І телефонний дзвінок із військкомату військовослужбовцям оперативного резерву не означає, що вони вже мусять збирати речі і прощатися з рідними. Громадянські права цих людей жодним чином не обмежені. Вони можуть подорожувати країною і відпочивати за кордоном, працювати у інших містах. А також одружуватись, святкувати хрестини і дні народження і т.д. Єдиним офіційним сигналом, за яким громадяни, закріплені за конкретними військовими частинами, упродовж 22 годин мають прибути у їх розташування, а незакріплені – з’явитись до військкоматів, є офіційне оголошення про чергову хвилю мобілізації. Почуєте таке оголошення — ось тоді і починайте збиратися.

Владислав Обух. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-