Кабмін повернув Почаївську лавру до складу державного заповідника

Кабмін повернув Почаївську лавру до складу державного заповідника

Укрінформ
Уряд України скасував рішення про вилучення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври в Тернопільській області).

Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу, 28 листопада, повідомили Укрінформу у прес-службі Міністерства культури.

Як зазначається, Кабінет міністрів скасував розпорядження від 17 липня 2003 року №438 "Про вилучення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври" (м. Почаїв Тернопільської області).

Цим документом у 2003 році зі складу заповідника були вилучені Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, Архієрейський будинок, дзвіниця та надбрамний корпус.

Як повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини Тернопільського облуправління культури Ярослав Пелехатий, завтра у Міністерстві культури відбудеться нарада з питань, що стосуються ситуації навколо Почаївської лаври.

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Вадим Микулич у телефонній розмові з кореспондентом агентства теж прокоментував сьогоднішнє рішення уряду.

"Ми поки що не ознайомлені з офіційним документом. Але справа у тому, що фактично лавру ніхто і не виводив із складу заповідника. Так, рішення про це за часів Януковича було, але усі споруди монастиря юридично залишаються за нами і зареєстровані у Фонді держмайна. Ми - балансоутримувачі лаври ще із часу створення заповідника на початку 2000-х років. Так що, не знаю, як це вся процедура виглядатиме. Зачекаємо роз’яснень Мінкульту", - додав Микулич.

Читайте також: У Московському патріархаті заявляють, що не підуть із Почаївської лаври

Як повідомлялося, 23 листопада комісія Міністерства юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Почаївської лаври.

Своєю чергою представники УПЦ (МП) заявили, що Почаївська лавра продовжить користуватися комплексом споруд, незважаючи на рішення Мін'юсту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-