Повідомлення про Голодомор: листи іноземних дипломатів виклали у мережу

Повідомлення про Голодомор: листи іноземних дипломатів виклали у мережу

Укрінформ
Колекція документів «Іноземні дипломати про Голодомор 1932-1933 в документах ОГПУ» опублікована у Мережі до 85-их роковин вшанування пам'яті загиблих під час Голодомору.

Проект здійснюють Центр досліджень визвольного руху та Галузевий державний архів СБУ.

"Серія документів висвітлює бачення цих страшних подій іноземними дипломатичними представниками Японії та Німеччини у Одесі, Харкові та Києві, а також візит в Україну лідера партії радикал-соціалістів, колишнього прем’єр-міністра Франції Едуара Ерріо", - йдеться у повідомленні.

Колекція включає 26 листів, донесень та повідомлень від дипломатичних установ стосовно Голодомору. Зокрема, представлені документи розповідають про заходи безпеки, вжиті під час візиту Ерріо в УСРР, зокрема недопущення до нього «неблагонадійних громадян», у тому числі представників французьких колоністів, а також ретельно підібраний маршрут візиту зразковими селами та колгоспами. Як наслідок, французький політик після повернення на батьківщину не підтвердив наявність голоду.

Натомість японський консул Танака після відвідання республік СРСР відзначав, що «українські селяни викликають порівняно з селянами інших республік жалюгідне враження своїм обідраним одягом та виснаженими мощами», і це поряд з будівництвом гігантських розмірів фабрик, заводів та житла на Донбасі.

Проте саме німецькі консульства були під особливо пильним наглядом ОГПУ у зв’язку з програмою підтримки нужденним німецьким колоністам. Про факти голоду в УСРР свідчать їхні звіти та спілкування з дипломатичними представниками Японії та Польщі. 

«...Тепер вже встановлено, що катастрофа голоду сягнула всю Україну і що винятками є райони, де ще наявний хліб. Судячи з наявних достовірних повідомлень, в українських селах померло від голоду 80% населення», - писав німецький консул у листі до Міністерства закордонних справ Німеччини у 1933 році.

Читайте також: У Вінниці вшанували пам'ять жертв Голодомору мітингом-реквіємом

За словами директора Галузевого державного архіву СБУ Андрія Когута, сьогодні ці свідчення надзвичайно важливі для розуміння того, як сприймали ситуацію в Радянській Україні іноземці.

«Документи, здобуті чекістами оперативним шляхом в іноземних консульствах на території України в час Голодомору, яскраво свідчать, що попри намагання комуністичного режиму приховати злочин, інформація про голод та його масштаби ставала відома за кордоном», - зазначив він.

Переглянути колекцію «Іноземні дипломати про Голодомор 1932-1933 в документах ОГПУ» можна на сайті Електронного архіву визвольного руху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-