Мер Херсона назвав СБУ замовника вбивства, якого підозрювала Гандзюк

Мер Херсона назвав СБУ замовника вбивства, якого підозрювала Гандзюк

Укрінформ
Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко у вівторок передав СБУ отриману раніше від активістки Катерини Гандзюк інформацію щодо організаторів і замовників нападу на неї.

Про це мер Херсона заявив під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападу на Гандзюк та інших громадських активістів у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дійсно, я з 2005 року знайомий із Катериною: у нас були дружні відносини. Я не буду висловлювати свою позицію стосовно того, хто міг це (напад - ред.) зробити. Перед тим, як прийти до вас (на засідання ТСК - ред.), я був у слідчого Служби безпеки України і дав інформацію, яку Катерина мені казала і її припущення стосовно того, хто здійснив цей напад", - повідомив Миколаєнко.

За його словами, у перший день після скоєння злочину Гандзюк на запитання про нападників сказала, що це "русня", а наступного дня вона назвала конкретне прізвище людини, яку вважала замовником злочину. Цю інформацію Миколаєнко, за його словами, і надав слідчому СБУ 20 листопада.

Читайте також: Луценко поінформував дипломатів ЄС про розслідування справи Гандзюк

"Поки Катя була жива, я нікому це прізвище не називав, тому що я розумію, що вона це прізвище назвала в тому числі й при зустрічі, коли провідував її генеральний прокурор. Тому я вважав, що ці покази давати некоректно без її дозволу. Коли Каті не стало, я сьогодні був у Службі безпеки і як свідок назвав те, що вона мені казала, ті підозри, які вона мені озвучувала", - зазначив мер Херсона.

Водночас він уточнив, що термін "русня" стосувався людей, які підпалювали квартири українських активістів у Херсоні, серед яких було й помешкання Гандзюк як людини, якою не задоволені в "ДНР" і Росії.

"Коли проводилися слідчі дії, на запитання, чому вони підпалювали квартири, була абсолютно проста відповідь, що цими людьми (активістами, - ред.) не задоволені в "днрах", у Росії... У переліку підпалів квартир була і Катіна квартира, але вони не змогли потрапити у зв'язку з тим, що там металевий тамбур закривав квартиру. Тому, мабуть, у продовженні цих нападів, підпалу квартир Катя й вирішила, що русня", - припустив Миколаєнко.

Як повідомлялося, активістку, співробітницю Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня невідомі облили сірчаною кислотою. Внаслідок нападу вона дістала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва. Вона померла 4 листопада. Жінці було 33 роки.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк “на умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

За підозрою в організації нападу на Гандзюк були затримані п'ятеро осіб, а 12 листопада стало відомо про арешт у цій справі Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

6 листопада Верховна Рада ухвалила постанову №9262 "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-