Кіберполіція викрила банду банківських шахраїв — 400 злочинів в 11 регіонах

Кіберполіція викрила банду банківських шахраїв — 400 злочинів в 11 регіонах

Фото
Укрінформ
Правоохоронці встановили групу зловмисників, які викрадали гроші з банків шляхом втручання у роботу їхніх систем і комп'ютерних мереж.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції.

"Працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі співробітниками Служби безпеки України в Харківській області, слідчими поліції Харківщини та військовою прокуратурою, встановили групу зловмисників, які шляхом обману валідатора банківських терміналів для самообслуговування викрадали гроші з державних та приватних українських банків", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, зловмисники досконало знали принцип роботи терміналів та знайшли спосіб втручання в систему роботи банку. "За схемою, термінал приймав спеціально підготовлені зловмисниками купюри, фіксуючи зарахування на рахунку клієнта. На наступному етапі проходження купюри, система терміналу видавала помилку та повертала купюру власнику", - розповіли у кіберполіції.

Таким чином, зловмисники з одного банкомата могли зарахувати на підконтрольні рахунки від 5 до 170 тисяч гривень.

Поліція розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст.190 (шахрайство) ККУ, а документування діяльності злочинної групи відбувалося впродовж шести місяців.

Правоохоронці затримали двох організаторів злочинної групи та ще чотирьох виконавців. Усі вони - громадяни України віком від 23 до 33 років. Затримання відбувалося, коли зловмисники намагалися зарахувати кошти на підконтрольні рахунки в одному із терміналів міста Кривий Ріг. У них було вилучено спеціально видозмінену купюру для вчинення злочину.

Читайте також: Кіберполіція розповіла, як відрізнити фейкові банківські сайти

Поліцейські встановили, що організатор злочинної групи створив офіс для виготовлення фальшивих грошей. Зазначається, що устаткування для виготовлення валюти розміщувалося в одній із квартир на Київщині, де поліцейські провели обшук. Для створення фальшивих купюр зловмисники встановили спеціальне програмне забезпечення, придбали спеціальний папір, виготовили кліше, а також створили сайт для продажу виготовлених грошей.

Кіберполіція затримала групу зловмисників за махінації з банківськими терміналами / Фото: Департамент кіберполіції Національної поліції України

Правоохоронці провели 8 одночасних обшуків на території Київської, Харківської та Дніпропетровської областей. За їх результатами вилучено комп'ютерну техніку, устаткування для виготовлення банкнот, спеціальний папір, кліше та флеш-накопичувачі. Також вилучено засоби зв’язку та картки різних банків, які використовували зловмисники. Вилучене направлено на експертизу.

"Встановлено близько 400 банківських операцій, проведених зловмисниками на території 11 регіонів України. Їхніми діями завдано збитків на більш як 5 мільйонів гривень", - уточнюється у повідомленні.

Затриманим загрожує до восьми років ув’язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-