Філарет сказав, коли відповість на пропозицію очолити помісну церкву

Філарет сказав, коли відповість на пропозицію очолити помісну церкву

Укрінформ
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет дасть відповідь на пропозицію єпископату УПЦ Київського партріархату про висунення його кандидатури на предстоятеля єдиної помісної української церкви вже на самому Об'єднавчому соборі.  

Про це йдеться у його заяві від 19 листопада, опублікованій на сайті УПЦ КП.

"У зв'язку з поширенням низки публікацій, явною метою яких є посіяти замішання в українській церкві та в суспільстві, підірвати процес діалогу між українською стороною та константинопольською матір'ю-церквою - Вселенським патріархатом, хочу повідомити всіх про наступне. Обрання предстоятеля для єдиної помісної Української православної церкви відбуватиметься на Соборі, після того, як на ньому буде проголошене і утверджене церковне об'єднання", - зазначив патріарх.

За словами Філарета, самовисування кандидатур на предстоятельство в Церкві не допускається канонами. 

"Раніше повідомлялося, що єпископат УПЦ Київського патріархату пропонуватиме мою кандидатуру для обрання предстоятелем. Я дякую єпископату за висловлення довіри до мене, так само, як вдячний за потужну підтримку з боку повноти Київського патріархату і всього суспільства. Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти, і про нього через наше особисте спілкування знають наші партнери з діалогу, що триває. Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов'язань так само, як і його інші учасники. Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на Соборі, - я також офіційно повідомлю Собору, обгрунтувавши перед ним своє бачення і рішення та очікуючи від нього підтримки моєї позиції", - зазначив очільник УПЦ КП.

Він також наголосив, що "підставою для відповіді буде виключно розуміння блага церкви і відповідальність перед Господом за належне виконання дорученого мені Ним служіння на Київському престолі".

Філарет також підкреслив, що рік тому Московська патріархія його бажання досягти визнання автокефалії української церкви і його лист про кроки, спрямовані до цього, сприйняла як нагоду зруйнувати і поглинути Київський патріархат. "Я рішуче став на заваді цьому - і московський план провалився", - зазначив він.

"Тому і зараз, маючи відповідальність як Патріарх Київський і всієї Руси-України, я робив і робитиму все необхідне для того, щоби об'єднавчий процес був успішно довершений, щоби єдина помісна УПЦ була утверджена, а потім визнана іншими помісними церквами", - запевнив Філарет.

Читайте також: Заява Константинополя унеможливить дискусії щодо Собору в Києві - Парубій

Як повідомляв Укрінформ, Об'єднавчий Собор Української православної церкви відбудеться у грудні, проте точна дата стане відомою після засідання Синоду Вселенського патріархату, запланованого на 27-29 листопада. 

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-