Депутат: Єпископи УПЦ МП отримали два запрошення - від Порошенка і до Лаври

Депутат: Єпископи УПЦ МП отримали два запрошення - від Порошенка і до Лаври

Ексклюзив
Укрінформ
Метою проведення засідання Собору УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі було зірвати зустріч єпископів із Петром Порошенком.

Про це в коментарі Укрінформу сказав народний депутат, релігієзнавець Віктор Єленський.

"Це був хід для того, щоб зірвати зустріч. Кожен єпископ отримав два запрошення: одне від Президента, в "Український дім", а друге - від керуючого справами Київської митрополії прибути в Києво-Печерську лавру. Але оскільки Україна - демократична країна, вони знають, що до них ніяких заходів не буде вжито, це не Росія, то вони в переважній більшості прибули до Лаври", - сказав Єленський.

Він зазначив, що російська церква ставить залежність Української православної церкви на рівень доктрини, що, власне, суперечить християнським заповідям.

"Москва відносить залежність української церкви від російської на рівень доктрини. Я не перебільшую в даному випадку: патріарх Кирил сказав, що "той, хто порушує наші кордони, замахується не тільки на історію, а й на доктрину". Це чиста єресь, тому що в канонах православної церкви сказано, що "справи церковні хай слідують справам цивільним", - сказав Єленський.

Він нагадав, що упродовж 25 років УПЦ МП устами своїх очільників говорила про "незагоєну рану, яка кривавить на тілі церкви" (ідеться про розкол УПЦ на Київський та Московський патріархати), про те, що Київський патріархат не визнаний. 

"Вже місяць, як Київський патріархат визнав, так би мовити, верховний суддя в православному світі - Константинопольский Патріарх, якому належить право вищої апеляції  у православній церкві. Здавалося б, і це прописано в Євангелії: "Це велика радість, коли загублена вівця знаходиться". Але  раптом цьому кажуть - ні. Де тут християнство і де тут православ'я?" - наголошує Єленський.

Крім того, зазначив депутат, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій свого часу сам висловився стосовно автокефалії як технічного інструменту церкви. Але у такому разі, на думку Єленського, реакція на отримання УПЦ автокефалії не витримує жодної критики. 

 "Якщо це не так важливо, то чому тоді клянуть тих людей, які хочуть цієї автокефалії?  Чому тоді підкуповуються грецькі митрополити і це примушує грецький уряд вислати двох дипломатів  з Греції? Чому російським хакерами зламуються скриньки константинопольских митрополітів? Чому депутати Держдуми їздять по світу і кажуть, що відвернули український сценарій? Чому питання, як завадити Україні отримати автокефалію, розглядається на Раді безпеки РФ? Тобто, вони винесли це питання на рівень геополітики. УПЦ Московського патріархату таким чином сліпо іде лінією Москви, а Москва загнала себе в глухий кут і протиставила (себе) всьому світовому православ'ю", - заявив експерт.

Як повідомлялось, 13 листопада Президент України Петро Порошенко мав зустрітися в "Українському домі" з єпископатом Московського патріархату в Україні.

Читайте також: ЗМІ: Порошенко провів зустріч із частиною ієрархів УПЦ МП

Проте згодом стало відомо, що у резиденції предстоятеля УПЦ МП на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври 13 листопада розпочалося чергове засідання Синоду УПЦ МП, на якому було засуджено рішення Священного синоду Константинопольського патріархату щодо встановлення його юрисдикції на території України та вирішено припинити з ним євхаристійне спілкування. Також Собор єпископів УПЦ МП ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духовенства та мирян до процесів надання Томосу про автокефалію української церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-