УПЦ МП готує обгрунтування закликів до непокори — експерт

УПЦ МП готує обгрунтування закликів до непокори — експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Українська православна церква Московського патріархату готує ідеологічне обгрунтування закликів до дестабілізації ситуації в Україні.

Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Укрінформу директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, релігієзнавець кандидат політичних наук, доцент Андрій Юраш.

"Формально буде ідеологія захисту прав канонічної церкви, захисту віруючих. Насправді (і про це є в сьогоднішніх документах архієрейського собору та в попередніх заявах керуючого справами) є відсилання до так званої соціальної концепції російської церкви і Української православної церкви, де є теза про можливість застосування насильницьких дій у випадку, коли, мовляв, держава застосовує якісь заходи, які не вкладаються в межі канонічного поля. Отже, в цій ситуації виходить, що Московський патріархат готує ідеологічне обгрунтування для того, щоб закликати до заходів непокори, до дестабілізації ситуації", - зазначив він.

Експерт зауважив, що представники УПЦ МП не шукають компромісу та не бажають ставати на шлях порозуміння.

"Для тог, щоб насправді унеможливити вільну, демократичну розмову між єпископатом і Президентом держави, і була артикульована вимога "тільки на нашій території"... Ця вимога є свідомим, зрежисованим методом того, щоб мати підставу не прийняти базову президентську умову такої зустрічі, піти у свідому конфронтацію. І вже на базі цієї конфронтації уже потім розгортати будь-які інші моделі, які можуть мати в собі елементи непорозуміння і конфліктності", - вважає Юраш.

Читайте також: УПЦ МП всіляко заважатиме переходу священиків у помісну церкву – релігієзнавець

За його словами, наразі спостерігається "перетворення УПЦ в абсолютно відвертий політичний інструмент впливу РФ на ситуацію в ширшому суспільному контексті України".

"Щодо розриву євхаристійного єднання з Константинополем, то це абсолютно прогнозований крок, УПЦ МП є невіддільною частиною російської церкви, тому вже 14 жовтня були прийняті відповідні рішення з боку Москви, і, відповідно, в такому ж контексті це підтвердила саме українська частина російської церкви", - додав релігієзнавець.

Як повідомлялось, архієпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря) повідомив на своїй сторінці у Facebook, що 13 листопада Президент України Петро Порошенко має зустрітися з єпископатом Московського патріархату в Україні.

Проте згодом стало відомо, що у резиденції предстоятеля УПЦ МП на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври 13 листопада розпочалося чергове засідання Синоду УПЦ МП, на якому було засуджено рішення Священного синоду Константинопольського патріархату щодо встановлення його юрисдикції на території України та вирішено припинити з ним євхаристійне спілкування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-