У Лаврі знайшли привід, щоб не пустити єпископів на зустріч з Президентом - Зоря

У Лаврі знайшли привід, щоб не пустити єпископів на зустріч з Президентом - Зоря

Укрінформ
Собор єпископів УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі було зібрано, аби не дати змоги священнослужителям самостійно поїхати на зустріч із Президентом.

Про це на Facebook написав речник УПЦ КП архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.

"Потрібен був привід зібрати єпископат так, щоби архієреї насправді не знали, для чого їх збирають. І цей привід у Лаврі знайшли - бажання Президента України зустрітися з єпископатом. Про нього було відомо заздалегідь. У контексті процесів, що відбуваються, та попередніх подібних зустрічей з єпископатами УАПЦ і УПЦ КП - бажання Президента логічне і виправдане. Ось цей привід і вирішили, очевидно, після узгодження з Москвою, використати для того, щоб зібрати ієрархів МПвУ - але зі своєю метою: "засудити Томос і Вселенського Патріарха", - написав архієпископ.

Читайте також: На Банковій заявили, що Порошенко готовий до діалогу з УПЦ МП

Він зазначив, що саме це і стало причиною проведення зустрічі в Лаврі, а не в "Українському домі".

"Коли для Митрополії стало зрозумілим, що переконати Президента приїхати в Лавру не вдається - його вирішили "поставити перед фактом": канцлер МПвУ розіслав листа, запрошуючи всіх єпархіальних та вікарних архієреїв (тобто визначених Статутом членів Собору) - "на зустріч з Президентом". З обов'язковою явкою. Тобто, по суті, прикрившись ініціативою Президента, канцлер МПвУ скликав Собор єпископів (про що свідчить оте "з обов’язковою явкою"), приховавши від них самих справжню мету та дезінформувавши їх", - заявив Євстратій.

Читайте також: Зоря розповів, як керівництво УПЦ МП від зустрічі з Порошенком "відбрикувалося"

За його словами, МПвУ зараз більше нагадує "КПРС в липні 1991 р.: могутню, єдину - і за пару кроків від саморозпаду".

Водночас, у поширеній на сайті УПЦ МП заяві йдеться, що Собор єпископів "підтверджує свою готовність до зустрічі з Президентом України, але на церковній території".

Як повідомляв Укрінформ, 13 листопада УПЦ МП засудила рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня щодо встановлення його юрисдикції на території України та повідомила, що припиняє з ним євхаристійне спілкування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-