Мовна політика України вперше є системною та ефективною - Гройсман

Мовна політика України вперше є системною та ефективною - Гройсман

Укрінформ
Уперше за тривалий час мовна політика України є системною та ефективною.

На цьому наголосив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у привітанні з Днем української писемності та мови, оприлюдненим на Урядовому порталі.

"Мовна політика України сьогодні вперше за довгий час є системною та ефективною. Прийняті законодавчі зміни уже починають давати результат та змінювати мовний і культурний ландшафт країни. Ми нарешті впорядковуємо телевізійний та радіопростір, запроваджуючи чіткі правила мовної політики, покликані захистити державну мову", - зазначив глава Кабміну. 

Він наголосив, що уряд продовжуватиме політику захисту та використання української мови, при цьому жодним чином не порушуючи принципів мовного розмаїття та будь-яких культурних прав індивідів та спільнот. "Адже наша культурна різноманітність повинна бути нашою перевагою, а не слабкістю", - підкреслив Гройсман.

Читайте також: Президент привітав українців із Днем писемності та мови

Він також нагадав, що українська мова нерозривно пов'язана з унікальною писемністю, основи якої закладені легендарними Кирилом і Мефодієм. Починаючи з найдавнішої літературної пам'ятки України - "Повісті временних літ" - сучасна українська мова та її попередники протягом майже тисячі років користувалися практично однією і тією ж абеткою. "Кириличне письмо, яке ми використовуємо, характерне лише для частини слов'янських народів та кількох націй з-поза меж слов'янського світу. Така унікальність кирилиці змушує нас дбайливо ставитися до неї як до культурного надбання усього людства, що збагачує світову культуру", - зазначив Прем'єр-міністр.

Він також закликав усіх узяти участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності,  щоб перевірити свій рівень володіння українською мовою.

Як відомо, День української писемності та мови відзначається 9 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-