Золотухін розказав, як

Золотухін розказав, як "Кремлевуд" продукує антиукраїнський серіал

Укрінформ
Росія докладає максимум зусиль для донесення своїм глядачам та світу фейків про Україну і робить це часто у вигляді інформаційних "серіалів".

Про це заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін сказав у рамках VI сесії Міжнародної конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми представимо вам сьогодні модель, яку напрацювали у Міністерстві інформаційної політики, а також розповімо про спеціальні операції Росії в інформаційному полі, про підхід серіалу. Насправді Росія докладає чимало зусиль для втручання в українське інформаційне поле. Їх складно побачити, але ми відстежуємо", - сказав Золотухін.

За його словами, можна просто помоніторити за допомогою Google сервіс, де збираються різноманітні дані та тренди, запити користувачів  Google. “Тут, наприклад, тема, пов'язана із ЛГБТ-спільнотою. Графік показує нам, як люди цікавились цим  питанням упродовж усього часу... і дуже відчутна різниця між тим, що цікавить про ЛГБТ світ і що Росію", - сказав заступник міністра.

Золотухін зазначив, що в РФ на цю тему говорили утричі більше, ніж в усьому світі, бо у серпні 2013 року колишній президент Віктор Янукович ухвалив рішення не підписувати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Оскільки рішення було дуже важливим, то росіяни почали “бомбардувати” тему ЛГБТ у контексті того, що країни, які підтримують ЄС, підтримують геїв, педофілів та виступають проти православних цінностей, духовності. “І ці наративи вони постійно повторюють. Ми називаємо це “серіалами”, - пояснив Золотухін.

Чиновник відзначив, що таких інформаційних “серіалів” Росія продукує багато. “Це така фабрика мрій. У нас є Голлівуд як лідер цієї індустрії, у нас є Боллівуд в Індії,  є Нолівуд у Нігерії. Ми можемо сказати, що Кремлевуд - це одна з таких індустрій, яка розповсюджує вигадки про нас. І всі ці вигадки починають сприймати на віру все більше і більше людей”, - додав він.

Золотухін зазначив, що у РФ беруть якусь одну тему і розкручують її в інформпросторі заради того, щоб переконати, що Україна - це погано. “Кожний “серіал” поділяється на сезони. Це більш складний комплекс ідей усередині “серіалу”. Наприклад, про те, як намагалися прив’язати ІДІЛ до України. Наратив дуже простий - увесь світ проти ІДІЛ, всі б’ються з терористами, а росіяни намагаються переконати європейську спільноту в тому, що Україна дуже близька до Ісламської держави, тому треба дати можливість РФ розібратися із Україною, бо всі  проти ІДІЛ. А потім епізод - якийсь фейк про розп’ятого хлопчика чи про згвалтовану дівчинку ”, - навів приклад представник МІП.

Читайте також: Жодну війну не виграли лише захищаючись - представник НАТО

Інший “серіал” стосується знищення малазійського Boeing  MH17. Спочатку були заяви, що його збив український "Бук". А потім показали “серію” про "іспанського диспетчера Карлоса", який нібито стежив за Boeing, а потім заявив, що борт збило ЦРУ та просто поклало трупи у салон літака, а розіграли все це заради дискредитації Росії та “ДНР/ЛНР”. Оприлюднювали і інформацію про бомбу, закладену в літак.

“Була історія про вбивство Мотороли, до якого причетні двоє людей Зорян та Шкіряк. А ще цікава історія, коли один із спікерів терористів Едуард Басурін стверджував, що “кіборги” - воїни, які пили “живу воду”, а це потужний наркотик, що змушував навіть поранених людей битися. Якщо ви вважаєте, що це жарт, то подивіться публікації на російських сайтах, сюжети на телебаченні”, - запропонував Золотухін.

Представник МІП вважає, що українській стороні не варто навіть реагувати на такі історії або намагатися пояснювати. “Нам треба розуміти, як функціонує їхнє інформаційне поле, але не виправдовуватися через кожну окрему історію ... Треба просто показати ці сюжети, бо вони доволі смішні, їх легко сприйняти. Так людям буде набагато легше зрозуміти, що й до чого”, - сказав Золотухін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-