Угода зі Вселенським Патріархатом не потребує ратифікації — радник Порошенка

Угода зі Вселенським Патріархатом не потребує ратифікації — радник Порошенка

Укрінформ
Угода про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, підписана Президентом Петром Порошенком і Патріархом Варфоломієм, не суперечить українським законам і не потребує ратифікації.

Про це заявив радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи не суперечить підписана угода вітчизняному законодавству, Павленко сказав: "Жодним чином не суперечить. Профільний закон України про свободу совісті, релігій, організацій не просто дає право, а зобов'язує державу сприяти релігійним організаціям сприяти в реалізації їхніх законних інтересів".

Крім того, зазначив він, документ є рамковою угодою, тому не потребує подальшої ратифікації.

Павленко не виключив, що текст угоди може бути опублікований.

"Про що свідчить ця угода? Практично всі ті міфи, усі ті вкиди, які були протягом останнього часу, фактом підписання цієї угоди спростовуються. Перш за все, щодо того, чи буде це незалежна церква або ж це буде буде якась форма підпорядкування Вселенській Патріархії. Є чітка фіксація, що йдеться про незалежну, автокефальну церкву, яка отримає своє місце у диптиху, тобто у порядку згадування православних церков", - наголосив радник Президента.

Водночас він підкреслив, що тепер у питанні створення незалежної Української православної церкви усе залежить від того, наскільки швидко українські єпископи дійдуть згоди щодо проведення Собору й обрання предстоятеля.

Читайте також: Представництво Вселенського патріархату в Україні виконуватиме функції посольства

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-