Константинополь: Московського патріархату в Україні більше не існує

Константинополь: Московського патріархату в Україні більше не існує

Укрінформ
Синод Вселенського патріархату 11 жовтня скасував юрисдикцію Російської церкви над українським єпископатом, відтак нині в Україні церкви Московського патріархату більше не існує.

Про це сказав архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, доктор богослов'я, який займається українською проблематикою, архієпископ Тельміський Іов (Геча) в інтерв'ю ВВС Україна.

«Дуже важливо, що рішенням синоду від 11 жовтня скасовано акт 1686 року. З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні церкви Московського патріархату більше не існує», - наголосив він.

За його словами, всі архієреї в Україні де факто згідно з рішенням цього синоду є архієреями Вселенського престолу, і тепер вони «повинні чекати на директиву Вселенського патріархату відносно свого подальшого функціонування і існування в перспективі надання автокефалії православній церкві в Україні».

«Вселенський патріарх послав своїх екзархів в Україну, вони діють як його офіційні представники, які у свій час повинні давати певні вказівки, директиви відносно того, що має відбутися», - сказав архієпископ.

Читайте також: До Верховного суду надійшло три позови від УПЦ МП через Томос

На запитання, коли це може відбутися він відповів: «Коли він вважатиме, що час прийшов».

Водночас архієпископ Тельміський наголосив, що після проведення об'єднавчого собору та надання Томосу Україні «Москва в принципі нічого не втрачає».

«Тому що фактично устрій, який існував до цього часу в УПЦ МП, - це фактично був устрій автокефалії, а православна церква в Україні, яка буде визнана Вселенським патріархатом як автокефальна, продовжуватиме мати зв'язки з іншими помісними церквами», - сказав архієпископ.

У зв'язку з цим він зазначив, що залишається незрозумілим, «яка є потреба для архієреїв УПЦ МП залишатися під цим зв'язком з Московським престолом».

Окрім того, Іов висловив сподівання, що РПЦ «прийде до розуму і повернеться в єднання зі Вселенським престолом», тому що Вселенський престол не бажає рвати відносини з православною церквою в Росії.

«Але якщо така ситуація буде продовжуватися протягом довгого часу, звичайно, Вселенський престол як Перший престол вселенського православ'я буде змушений вживати певні заходи. Прийняти певні рішення, щоб забезпечити єдність церкви», - заявив він.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату щодо надання автокефалії Українській церкві заявила про розрив зв'язків з Константинополем.

При цьому РПЦ вдалася до погроз, зокрема, заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-