В Україні черговий пік кору: епідеміологи розповіли, хто хворіє найчастіше

В Україні черговий пік кору: епідеміологи розповіли, хто хворіє найчастіше

Укрінформ
На 43-му тижні 2018 року епідеміологи зафіксували черговий пік захворюваності на кір, коли захворіли понад 1300 українців.

Про це на прес-конференції заявив директор Центру громадського здоров'я України Володимир Курпіта, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після повернення студентів та школярів до навчальних закладів зросла кількість контактів та прогнозовано зросла захворюваність на кір, що сягла чергового піку минулого (43-го) тижня, коли було зареєстровано 1319 випадків. Саме на 43-му тижні високі показники були зафіксовані у Вінницькій області через три спалахи у регіонах",- зазначив Курпіта.

Він підкреслив, що 65%: осіб, які захворіли на кір, не мали жодного щеплення у попередні роки.

"Ця група населення є джерелом поширення захворювання для тих, хто має щеплення. Дані аналізу свідчать, що хворіють ті діти та дорослі, які отримали щеплення раніше. Цьому є кілька причин. Перша - фальшиві довідки. Ми маємо інформацію про купівлю довідок про щеплення у певних обласних центрах. Підробка медичної документації є адміністративним порушенням, відповідальність за яку несе, зокрема, і власник закладу", - зазначив Курпіта.

Читайте також: Хлопчик, який помер від кору на Закарпатті, не був повторно щеплений - медики

Він поінформував, що МОЗ звернулося до органів місцевої влади посилити роз'яснювальну роботу та заходи з недопущення фальсифікації медичних довідок.

"Розслідування деяких масових спалахів кору серед дітей у регіонах країни виявило численні порушення чинного законодавства щодо зберігання, обліку та застосування вакцин. Потрібно поліпшити матеріальний стан медичних закладів, особливо амбулаторій. Забезпечити їх безперервними генераторами електричного живлення", - наголосив Курпіта.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 26 жовтня від початку року на кір захворіли 35 233 особи, із загальної кількості - 21 468 дітей. 22 995 осіб, які перехворіли на кір, не були вакциновані. Найвищі показники захворюваності зафіксовано у регіонах, де найнижчий рівень охоплення вакцинацією. Це, зокрема, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська області. Найчастіше хворіють діти 5-9 років (32% дітей). Україна є лідером серед країн Європи щодо показників захворюваності та поширеності кору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-