Хлопчик, який помер від кору на Закарпатті, не був повторно щеплений - медики

Хлопчик, який помер від кору на Закарпатті, не був повторно щеплений - медики

Укрінформ
Дванадцятирічний хлопчик, що помер в Мукачеві від кору, був щеплений - одноразово. Такі дані з'явилися у Закарпатському обласному лабораторному центрі МОЗ під час проведення розслідування у справі смерті хлопчика.

Про це повідомляє прес-служба голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

“Медична рада Закарпатської обласної дитячої клінічної лікарні (ОДКЛ) проводить вивчення обставин і причин смерті 12-річного мешканця с. Страбичова Мукачівського району, якого було госпіталізовано з діагнозом кір. Наразі фахівці очікують на результати судово-медичної експертизи та всіх лабораторних досліджень і вивчають первинну медичну документацію щодо пацієнта”, - йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією спеціалістів ОДКЛ, зі слів родичів дитини, померлий хлопчик не був щеплений від кору.

Проте, за інформацією Закарпатського обласного лабораторного Центру МОЗ України, які проводять у відповідності до чинних нормативних документів епідеміологічне розслідування випадку, дитина була щеплена одноразово у 2007 році, тобто отримала вакцинацію. Відтак має бути встановлена причина, з якої дитина не була ревакцинована у віці 6 років.

Буде досліджено та дано оцінку якості наданих медичних послуг у догоспітальний та госпітальний періоди. Результати роботи медичної ради передадуть на розгляд комісії обласного департаменту охорони здоров’я, і якщо однією з причин смерті дитини виявиться неналежне виконання професійних обов’язків медичними працівниками, то, керуючись діючим законодавством, будуть негайно ухвалені відповідні рішення, обіцяють в адміністрації.

Як інформує прес-служба, в області протягом 2018 року вже зафіксовано 3333 випадки захворювання на кір, більшість захворілих – це діти. Щодо лікування захворювання, то існують відповідні національні протоколи, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я. Ці нормативні документи регламентують дії лікарів у випадку виявлення кору у пацієнта. Водночас, не існує конкретного препарату, який здатен убити вірус кору, а єдиним профілактичним заходом у світі визнано щеплення.

На сьогодні, наголошує заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Міцьо, Закарпаття повністю забезпечене якісними препаратами для вакцинації населення, зокрема від кору. Відтак в області закликають громадян бути уважними до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких, звертатися до сімейних лікарів і отримувати необхідні щеплення – це не гарантує того, що ви 100-відсотково уникнете захворювання, але є запорукою мінімізації ризиків захворіти та отримати серйозні ускладнення.

Читайте також: Поліція відкрила справу через смерть дитини в лікарні Мукачевого

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, смертність від кору складає 3-6%. Йдеться переважно про різні ускладнення хвороби у нещеплених осіб.

Як раніше повідомляв Укрінформ, у суботу 27 жовтня в Мукачеві в Закарпатській обласній дитлікарні помер хлопчик — від серцево-судинної недостатності, що розвинулася внаслідок кору, який лікували на дому. За заявою батька про недбалість поліція відкрила кримінальне провадження. У справі триває розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-