МОЗ щороку фіксує близько 150 тисяч інсультів

МОЗ щороку фіксує близько 150 тисяч інсультів

Укрінформ
Щороку у близько 150 тисяч людей в Україні стається інсульт - захворювання, що посідає 2-е місце у переліку основних причин інвалідності та смерті у нашій країні.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

“В Україні щороку стається до 150 тис. інсультів і понад 100 тис. людей помирають від цереброваскулярних захворювань та інсульту. Згідно з прогнозами, 1 з 5 людей, які зараз живуть в Україні, помре від інсульту або завершить своє життя з інвалідністю внаслідок інсульту. Це захворювання може спричинити параліч кінцівок, втрату зору, порушення ходи, мови та психічних функцій. Інсульт відчутно збільшує ризик розвитку деменції. Понад 50% працездатних людей, які пережили інсульт, ніколи не повертаються до роботи”, - зазначили у МОЗ.

Там наголосили, що тягар інсульту є значно важчим серед людей, які живуть у країнах з недостатніми ресурсами у сфері охорони здоров'я, таких як Україна. “Більшість жертв інсульту, які вижили, протягом усього життя страждають від фізичних, когнітивних, психічних та соціально-економічний наслідків цієї хвороби. Близько 90% інсультів пов'язані з 10 модифікованими факторами ризику: артеріальною гіпертензією, дисліпідемією, нездоровим харчуванням, захворюваннями серця (наприклад, миготливою аритмією), цукровим діабетом, курінням, ожирінням, зловживанням алкоголем, несприятливими психосоціальними чинниками та недостатньою фізичною активністю”, - поінформували у МОЗ.

Читайте також: Сьогодні - Всесвітній день боротьби з інсультом

У відомстві додали, що хронічні неінфекційні захворювання, основними з яких є хвороби серця, інсульт, хронічні хвороби легень, рак і цукровий діабет, є головною загрозою для успішного соціально-економічного розвитку більшості країн. «Вони спричиняють більше 40 млн смертей щороку, що становить понад 70% смертей на планеті. Близько 15 млн людей на рік передчасно помирають від хронічних неінфекційних хвороб у віці 30-69 років - найбільш продуктивному періоді свого життя, і більшість з них мешкає у країнах, що розвиваються. За даними ВООЗ, серед таких хвороб домінують серцево-судинні. Вони є причиною понад 90% від усіх смертей в Україні”, - зазначили у МОЗ, підкресливши, що значне занепокоєння також викликає зростання показників захворюваності на деменцію та депресію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-