Україна очолила міжнародний рейтинг доступу до архівів КДБ

Україна очолила міжнародний рейтинг доступу до архівів КДБ

Укрінформ
Україна посіла перше місце серед пострадянських країн у міжнародному рейтингу доступу до архівів КДБ.

Такі результати дослідження, проведеного Інститутом розвитку свободи інформації (IDFI) у співпраці з партнерами з країн-учасниць: Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, України та Узбекистану, повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

Як зазначається, Україна очолила рейтинг із показником 70,11%. У трійку лідерів також увійшли Грузія (68,37%) і Казахстан (68,36%).

За інформацією УІНП, у рейтингу відкритості державних архівів пострадянських країн спеціалісти IDFI оцінювали однорідність законодавчої бази щодо державних архівів, загальне архівне законодавство, інші закони, що стосуються архівів, архівні послуги, веб-сайти (архівні, віддалені, онлайн-сервіси) та читальний зал (послуги та процедури для дослідників). Причому, під час створення методології використовувалися напрацювання українського Центру досліджень визвольного руху "Відкриті архіви" та рекомендації Міжнародної архівної організації (ICA).

З українських архівів найвищі показники в рейтингу отримали Галузевий державний архів Служби безпеки України (ГДА СБУ) - 75,11% - та Центральний державний історичний архів України (ЦДІАК України)  - 65,1%. Детальний рейтинг розміщено на онлайн платформі Open-Archives.org .

Як зауважив голова УІНП Володимир В'ятрович, нині в Україні створюється архів Інституту, куди й передадуть документи КДБ із архівів силових органів.

“Лідерство — не привід зупинятися. На цьому етапі реформи для нас найважливіше - забезпечити сталість доступу. Наразі ми працюємо над створенням архіву Інституту, до якого буде передано документи КДБ із архівів силовиків. Це необхідний етап реформи, який унеможливить політичний вплив на доступ до архівної інформації і позбавить силовиків невластивої роботи”, - зазначив він.   

Як відомо, 21 травня 2015 р. набув чинності Закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», відповідно до якого запроваджується вільний доступ до архівів та передача їх з-під відомств силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Читайте також: Мінкульт не складатиме списків культурних цінностей що перебувають у релігійних громадах

Сталий доступ до архівних матеріалів репресивних органів гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка вважає можливість об'єктивно вивчати власну історію невід'ємною ознакою демократії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-