Мінкульт не складатиме списків культурних цінностей що перебувають у релігійних громадах

Мінкульт не складатиме списків культурних цінностей що перебувають у релігійних громадах

Укрінформ
Міністерство культури зазначає, що не проводило інвентаризацію культурних цінностей, які перебувають у користуванні релігійних громад та наголошує, що загрози вивезення культурних цінностей за кордон немає.

Про це під час брифінгу сказала перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується інвентаризації культурного майна і культурних цінностей, жодних наказів про це Мінкультури не видавало. Тобто жодних інвентаризації культурних цінностей, які належать або знаходяться в користуванняі релігійними організаціями на сьогодні не існує. Дійсно, у нас було депутатське звернення нардепа Шухевича, що в нього є факти щодо вивезення українських культурних цінностей закордон УПЦ МП. Тому наші заповідники, музеї отримали доручення від Міністерства культури щодо перевірки тих культурних цінностей, які належать до Державного фонду і належать цим заповідникам", - сказала Фоменко.

Що стосується вивезення за кордон, то за її словами, на сьогодні будь-яка культурна цінність, яка старіша 50 років має вивозитися тільки за свідоцтвом, яке видає Мінкультури. 

"Ми всі діємо в законодавчому полі, і будь-яке вивезення культурних цінностей закордон має свою процедуру. Тобто, Мінкультури видає свідоцтво на вивезення культурної цінності на основі експертизи, які проводять уповноважені експерти, і є ті речі, які не підлягають вивезенню. І те, що належить до державної частини музейного фонду і архівного фонду не підлягає вивезенню", - додала вона. 

Читайте також: Філарет сподівається, що всі лаври перейдуть в українську церкву без насилля

Як зазначила заступник міністра культури України Тамара Мазур, Міністерство культури не планувало і не може планувати інвентаризацію культурних цінностей, які знаходяться у користуванні всіх релігійних громад. 

"Разом з тим, ми повинні забезпечувати контроль за збереженням державної частини музейного фонду, тобто ми повинні перевірити наявність тих культурних цінностей, які передавалися з музеїв і заповідників Міністерства культури в користування релігійним громадам. Станом на сьогодні ця робота проведена. Всі ті культурні цінності, їх більше 150, які передавалися музеям і заповідникам в підпорядкування Мінкультури релігійним громадам, на сьогодні на місці і надалі перебувають в користуванні релігійних громад, на які вони передані згідно з договором", - зазначила Мазур. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-