Українська православна церква гідна статусу патріархату — Зоря

Українська православна церква гідна статусу патріархату — Зоря

Укрінформ
Українська православна церква має мільйони віруючих, єпископат, понад тисячолітню історію, і, відповідно, має бути церквою із патріаршим церковним устроєм.

На цьому наголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря під час прес-конференції в Укрінформі «Українська церква на шляху утвердження автокефалії».

«Українська церква достойна бути патріархатом, тому що вона має мільйони віруючих, вона має духовенство, єпископат, понад тисячолітню історію... Вона не менша, ніж сербська, болгарська, румунська, грузинські церкви, які мають статус патріархату», - підкреслив речник УПЦ КП.

Він нагадав, що 20 жовтня на засіданні Синоду УПЦ КП прийняв рішення щодо зміни форми титулу предстоятеля церкви.

«Наш предстоятель є і архієпископ, і митрополит, і патріарх. Може здатися це дивним і ви можете запитати: а як же так, це ж три різні титули?. Але насправді, якщо ви подивитись уважно в рішення Синоду, там спеціально наведені повні титули всіх предстоятелів помісних православних церков. Переважна більшість предстоятелів помісних православних церков мають у своїх титулах найменування і архієпископа, і митрополита, і патріарха», - підкреслив Зоря.

Він нагадав, що історично звання архієпископа - це звання першого єпископа серед єпископів відповідної церковної області відповідного народу і вона означає його місце в церковній ієрархії місцевої церкви. Митрополит, наголосив він, це ознака керівництва відповідною церковною областю. «За традицією і за статутом церковним архієрей, який очолює церкву, є одночасно і керівником відповідної церковної області столичної. Наприклад, наш патріарх не просто патріарх Всієї України, він також очолює Київську єпархію, він очолює парафії, які є в місті Києві і області», - зазначив Зоря.

Водночас титул «патріарх» виник, за його словами, історично найпізніше і він стосується великої церковної області, великої церкви, пов'язаної з певним народом, і тому «більшість предстоятелів мають усі ці три титули».

«Слідуючи цьому, наша церква постановила ввести такий титул, який відображає всі ці три реалії», - підкреслив він.

Водночас він зазначив, що Синод також постановив, що в разі неготовності деяких помісних церков визнавати Українську церкву як церкву з патріаршим устроєм допускається звернення до предстоятеля УПЦ КП без вживання титулу «патріарх» та іменувати його архієпископом і митрополитом, «як у дипломатичних відносинах».

«Це не є приниженням для нашого предстоятеля і це не є відмовою від того, щоб наша церква іменувалась патріархатом. Ми будемо це пропонувати і як у подальшому модель для єдиної помісної Української православної церкви», - наголосив речник УПЦ КП.

Як повідомлялося, 20 жовтня Синод Української православної церкви Київського патріархату затвердив повну та скорочену форму титулу свого предстоятеля.

Зокрема, повний титул має таку форму: "Святійший і Блаженнійший (ім'я), архієпископ і митрополит Києва - матері міст руських, галицький, патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської лавр священноархімандрит".

Скорочений титул має таку форму: "Святійший (ім'я), патріарх київський і всієї Руси-України".

У відносинах з іншими помісними православними церквами допустимою формою є "Блаженнійший архієпископ (ім'я), митрополит Київський і всієї Руси-України" та похідні від нього.

Читайте також: Філарет готовий очолити Єдину помісну церкву

11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-