Між УПЦ КП та УАПЦ немає непорозумінь — Філарет

Між УПЦ КП та УАПЦ немає непорозумінь — Філарет

Укрінформ
Між Українською православною церквою Київського патріархату та Українською автокефальною церквою немає жодних непорозумінь.

Про це Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святійший патріарх Філарет заявив на прес-конференції в Укрінформі «Українська церква на шляху утвердження автокефалії».

«Між київським патріархатом і Українською автокефальною церквою непорозумінь немає. Тому що і ми за автокефальну, і вони за автокефальну церкву, а ті розбіжності, які є між деякими єпископами, думаю, що ми їх на Соборі залагодимо», - сказав Філарет.

Він зазначив, що об'єднання церкви незворотнє, і українці з початку російської агресії на Донбасі, коли УПЦ Московського патріархату відмовлялася відспівувати загиблих захисників України, зробили свої висновки і почали переходити до Київського патріархату.

«Завадити об'єднанню ніхто не може, тому що це воля Божа. Бог створює такі умови, що люди хочуть чи не хочуть, а змушені йти цією дорогою», - сказав Філарет.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також: Москва шукає привід для “захисту” православних в Україні — Філарет

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до погроз, зокрема, заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі, яка є екзархатом Вселенського патріархату, заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-