Москва шукає привід для “захисту” православних в Україні — Філарет

Москва шукає привід для “захисту” православних в Україні — Філарет

Укрінформ
Москва шукає новий привід для чергового «захисту», цього разу - православних в Україні.

Про це предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Святійший Патріарх Філарет сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Говорять не стільки про надання Томосу, скільки про захоплення храмів. Чому і звідки це йде? Це йде із Москви. Москва готує підгрунтя для того, щоб втрутитися військовою силою... Як на Донбасі, де був привід - «захист» російськомовного населення... Коли втрутилися - забули і про причину втручання. Зараз хочуть нову причину вигадати - захист російської церкви Московського патріархату, «захист» православних. І тому ми, знаючи це, не допустимо ніякого насилля і не дамо підстав Москві втручатися в наші українські справи, в наше українське церковне життя», - заявив Філарет.

Читайте також: Філарет розповів, яким має бути статут об'єднаної Української церкви

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату розпочати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим. При цьому РПЦ вдалася до погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі, яка є екзархатом Вселенського патріархату, заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-