Медвиші цього року скоротили набір

Медвиші цього року скоротили набір

Укрінформ
Медуніверситети зменшили кількість зарахованих студентів як на бюджетні місця, так і на контракт, що свідчить про дієвість вимоги мінімального порогу сертифікату ЗНО в 150 балів, встановлення якого в Умовах прийому до закладів вищої освіти вимагало МОЗ.

Про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Результати встановлення порогового балу призвели до прогнозованого зменшення кількості абітурієнтів, які цей бар'єр подолали. Найсуттєвіше зменшення торкнулося власне студентів, які вступали на контракту форму навчання. Порівняно з минулим роком дотепер медичні університети, з тих чи інших міркувань, набирали на навчання в медицині абсолютно всіх. Так не має бути. З прохідним балом такої можливості немає, цього року вперше набирали здібних та мотивованих студентів», - сказав Лінчевський.  

Так, за даними МОЗ, державне замовлення в медичні університети скоротилося порівняно з 2017 роком на «медицину» на 8%, на «педіатрію» - на 7%. У той же час державне замовлення на стоматологію зросло на 30%.

На контрактну форму навчання, за даними МОЗ, медвиші скоротили набір студентів порівняно з 2017 роком: на медицину - на 70% менше, на педіатрію - на 88%, на стоматологію - на 47%.

Усього на перший курс на медицину було зараховано на 28% студентів менше, на педіатрію - менше на 37%, на стоматологію - на 41% порівняно з 2017 роком.

Загалом в 2018 році на бюджетну та контрактну форми навчання до медвишів було зараховано: на спеціальність «педіатрія» - 293 студенти (466 - в 2017 році), на спеціальність «стоматологія» - 818 студентів (1481 - в 2017 році), на «медицину» - 4164 студенти (5819 - у 2017 році).

Читайте також: МОЗ озвучив “поріг” на фармацію для ЗНО-2019

Найбільше держзамовлення за результатами широкого конкурсу отримали: Національний медичний університет ім. Богомольця -765 бюджетних місць; Львівський національний медуніверситет - 468, Вінницький національний медуніверситет ім. Пирогова - 432, Харківський національний медуніверситет - 406, Івано-Франківський національний медуніверситет - 308.

"Недобір на бюджетну чи контрактну форму навчання не означає дефіциту медичних кадрів. Такої кореляції немає", - сказав заступник міністра.

За його словами, визначення необхідного обсягу підготовки лікарів - складний процес і  точне прогнозування потреби медичної галузі в кадрах на майбутнє буде  можливим після впровадження системи електронного здоров'я, коли буде  створено реєстр лікарів всіх спеціальностей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-