УПЦ КП закликає розпочати підготовку до об’єднавчого Собору

УПЦ КП закликає розпочати підготовку до об’єднавчого Собору

Укрінформ
Київський патріархат закликає ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів УПЦ МП розпочати підготовку об’єднавчого Собору, на якому має бути обрано предстоятеля єдиної помісної церкви.

Відповідне рішення було ухвалене в суботу на засіданні синоду під головуванням патріарха Філарета, повідомляється на сайті УПЦ КП.

"Київський патріархат закликає ієрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання ієрархів Московського патріархату в Україні за участю представників Вселенського патріархату та із залученням представників Української держави приступити до підготовки надзвичайного об’єднавчого Собору. Завданням цього Собору є затвердити рішення про церковну єдність, обрати предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені одержить патріарший і синодальний Томос про автокефалію УПЦ", - йдеться у повідомленні.

Київський патріархат також закликає єпископат, духовенство та вірних УАПЦ, як і єпископат, духовенство та вірних Московського патріархату в Україні, підтримати процес об’єднання українського православ’я.

Крім того, як зазначається у рішенні синоду, Київський патріархат повністю та беззаперечно поділяє звернення Вселенського патріархату до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти.

"Процес об’єднання українського православ’я повинен відбуватися добровільно, мирно та без примусу, кожен член церкви, як і кожна громада мирян чи ченців, матимуть право вільно обрати центр свого церковного підпорядкування – належати до Української чи до Російської церкви", - наголошується у рішенні.

Київський патріархат також підкреслює: ті ієрархи, духовенство і миряни, які бажатимуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському патріархату, мають право на це. Російська православна церква в Україні рівноправно співіснуватиме з усіма іншими церквами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом.

Читайте також: США підтримують право українців молитися так, як вони хочуть — Помпео

Водночас УПЦ КП висловлює жаль з приводу безпідставних рішень Синоду Російської православної церкви від 15 жовтня 2018 року щодо "припинення спілкування" зі Вселенським патріархатом та закликає переглянути їх.

Київський патріархат засвідчує, що УПЦ КП не має жодних перешкод для євхаристійного та молитовного спілкування з єпископатом, духовенством і вірними автокефальної помісної Російської православної церкви, як і зі всією повнотою православ’я.

"Поминання предстоятелем УПЦ Київського патріархату за Божественною літургією імені Московського патріарха серед імен предстоятелів помісних православних церков буде можливим після визнання Російською православною церквою синодальних рішень Вселенського патріархату від 9-11 жовтня 2018 року", - наголошується у рішенні.

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також: Як Путін убив РПЦ

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема, заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі (яка є екзархатом Вселенського патріархату) заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Фото: /www.cerkva.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-