Конкурс до Вищого антикорупційного суду: Все, що відомо зараз

Конкурс до Вищого антикорупційного суду: Все, що відомо зараз

Укрінформ
Кількість заяв на одне місце на 20% перевищує аналогічний показник першого конкурсу до Верховного Суду

ВККСУ розпочинає добір членів Громадської ради міжнародних експертів. 18 та 19 жовтня 2018 року члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в режимі скайп-конференції проведуть співбесіди з кандидатами на посади членів Громадської ради міжнародних експертів.

У співбесіді візьмуть участь 16 членів Комісії з одного боку, та кандидати, запропоновані міжнародними організаціями, з іншого.

Рішення про обрання членів ГРМЕ буде ухвалено Комісією орієнтовно до кінця жовтня поточного року згідно з порядком та критеріями, передбаченими статтею 9 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

Вищий антикорупційний суд України – вищий спеціалізований суд, що утворюється у рамках судової реформи 2016 року.

Вищий антикорупційний суд здійснює правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності) процесуальним законом.

Законом визначаються спеціальні вимоги до кандидатів на посаду судді ВАКС, а саме:

- стаж роботи на посаді судді не менше п'яти років;

- науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років;

- досвід професійної діяльності адвоката щонайменше сім років;

- сукупний стаж (досвід) вищезазначеної діяльності щонайменше сім років.

Вищий антикорупційний суд є судом зі всеукраїнською юрисдикцією, який створюється з метою розгляду окремих категорій справ. Крім здійснення правосуддя, ВАКС аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює її, а також здійснює інші повноваження відповідно до закону.

Судді цього суду, як і інших судів, призначаються виключно на підставі результатів відкритого конкурсу.

Згідно з Законом України «Про судоустрій і статус суддів», Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України. Його завданням є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов'язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Також визначається, хто не може бути суддею ВАК.

У визначенні відповідності кандидатів у процесі конкурсу утворюється Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) як допоміжний орган Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Громадська рада складається з шести членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері протидії корупції.

За змістом Закону, чотири члени Громадської ради міжнародних експертів мають можливість заветувати будь-яку кандидатуру на посаду судді.

У Вищому антикорупційному суді утворюється Апеляційна палата, що має окремого голову, секретаріат.

ПОЧАТОК КОНКУРСУ ДО ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) з 8 серпня по 14 вересня 2018 року провела приймання документів від кандидатів для участі у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду. Йдеться про 27 посад суддів цього суду та 12 посад суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Для початку роботи цього суду призначеними мають бути як мінімум 35 суддів, повідомили у ВККСУ.

За умовами конкурсу, у ньому можуть брати участь судді зі стажем роботи не менше п'яти років, а також науковці, адвокати і правники з загальним стажем не менше семи років. Для участі у конкурсі кандидати мали до 14 вересня включно подати до ВККСУ поштою, зокрема, анкету, мотиваційний лист, документи на підтвердження досвіду роботи, фінансову декларацію, декларацію родинних зв'язків та доброчесності тощо.

25 вересня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України підбила підсумки етапу подання документів від кандидатів на участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду – надійшло 342 заяви з документами.

Кандидати на участь у конкурсах на посади суддів Вищого антикорупційного суду розподілились наступним чином:

- 102 заява – на 12 посад до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду;

- 240 заяв – на 27 посад до Вищого антикорупційного суду.

Документи на участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду із загальної кількості подали 45% суддів, 34% адвокатів, 14% – науковців та 7% кандидатів із сукупними стажем.

У середньому конкурс на одну посаду – 9 кандидатів на одне місце. Зазначимо, що під час першого конкурсу до Верховного Суду на 120 вакантних місць було подано 846 заяв із документами, конкурс становив 7 кандидатів на місце. 

«Кандидати, які йдуть на конкурси, – це досвідчені адвокати, науковці та судді з досвідом роботи у різних інстанціях. Всі вони дуже уважно слідкують за процедурами, які проводить Комісія, і відповідно «голосують» за їх якість ногами. Кількість заяв на одне місце, що на 20% перевищує показник першого конкурсу до Верховного Суду, а до одного з касаційних судів взагалі складає 13 осіб на місце, свідчить, що Комісії та її процедурам довіряють. Таким чином ми бачимо, що юридична спільнота підтримує публічні конкурси та використовує шанс, який їм надав законодавець, щоб змінювати судову владу», – повідомив заступник голови ВККСУ Станіслав Щотка.

«Як ми й очікували, значна більшість правників подали свої документи в останні дні. Конкуренція велика. Зараз Комісія розпочне черговий етап – процедуру оцінки документів з метою допуску цих кандидатів до конкурсу», – додав Станіслав Щотка, наголосивши, що Комісія готова забезпечити справедливі, відкриті та публічні конкурсні процедури. 

«Ми створюємо новий Вищий антикорупційний суд, а не ще один правоохоронний орган або продовження системи таких органів. Ми створюємо незалежний та самодостатній орган, який має бути ефективним арбітром між сторонами завдяки роботі суддів нової формації», – голова ВККС Сергій Козьяков.

ОСОБЛИВІСТЮ КОНКУРСУ ДО ВАКС Є ФОРМУВАННЯ ГРМЕ

Особливістю створення цього суду є Громадська рада міжнародних експертів.

Оцінювати і відбирати кандидатів до Вищого антикорупційного суду разом з ВККСУ буде і Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ). 

Члени Ради обираються строком на два роки без можливості переобрання. Допомагати Вищій кваліфікаційній комісії у визначенні відповідності критеріям доброчесності кандидатів до Антикорсуду будуть шість осіб, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

У липні ВККС оприлюднила список із 14-ти таких організацій.

Кожна з міжнародних організацій може запропонувати щонайменше двох претендентів на посаду члена ГРМЕ. ВККС закликала міжнародників подати кандидатури до середини вересня, аби оперативно сформувати Раду.

ВККС із запропонованих кандидатур буде обирати шість, проте кандидатів має бути щонайменше 12.

Рішення про призначення членів Громадської ради міжнародних експертів має ухвалюватися на відкритому засіданні ВККС.

Стати членом ГРМЕ можуть громадяни України чи іноземці, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, мають досвід роботи в інших країнах не менше п'яти років зі здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов'язаних із корупцією.

Законом також передбачено, що членами Громадської ради міжнародних експертів не можуть бути призначені особи, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції" (судді, посадові та службові особи органів прокуратури, Служби безпеки України, члени НАЗК).

Також не може бути членом ГРМЕ людина, що не відповідає спеціальним вимогам, встановленим і для самих кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Громадська рада міжнародних експертів допомагатиме ВККС визначати, чи відповідають кандидати на посаду судді Вищого антикорупційного суду критеріям:

- законності джерел походження майна кандидата або членів його родини;

- відповідності рівня життя кандидата або членів його сім'ї задекларованим доходам;

- відповідності способу життя кандидата його статусу;

- наявності знань та практичних навичок для розгляду справ, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду.

Голова ВККС Сергій Козьяков неодноразово наголошував, що просив міжнародні організації подати кандидатури на членів ГРМЕ до середини вересня.

14 вересня 2018 року п'ять міжнародних організацій надали ВККСУ узгоджену інформацію щодо 12 кандидатів для обрання до складу Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), яка сприятиме Комісії у проведенні конкурсного добору суддів до Вищого антикорупційного суду (ВАС).

Офіційний список експертів, рекомендованих міжнародними організаціями для призначення до складу ГРМЕ, надійшов до Комісії 19 вересня поточного року від Міністерства закордонних справ України.

Кандидатів, зокрема, рекомендували Рада Європи, Представництво Європейського Союзу в Україні, Європейське бюро боротьби з шахрайством (OLAF), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD). 

З-поміж іншого, запропоновані експерти мають досвід роботи суддями, адвокатами, прокурорами та суміжний досвід роботи у США, Канаді, Великій Британії, Шотландії, Данії, Іспанії, Італії, Литві, Гватемалі, Македонії.

В офіційному листі міжнародних організацій йдеться, що кожна із організацій, яка поставила свій підпис, номінує для обрання до ГРМЕ 12 кандидатів відповідно до списку. Також зазначається, що «обираючи їх, ми намагалися знайти оптимальний баланс між фахівцями з досвідом здійснення судочинства та з досвідом підтримання державного обвинувачення. Водночас ми намагалися дотримуватися принципу рівномірної географічної представленості».

У відповідь на запит ВККСУ надати пропозиції стосовно найкращих експертів, з яких можна обрати професійний і фаховий склад ГРМЕ, представники міжнародних організацій повідомили, що запропоновані кандидати відповідають усім критеріям і вимогам, визначеним у Законі України «Про Вищий антикорупційний суд», мають значний досвід роботи з підтримання державного обвинувачення та/або здійснення судочинства у справах, пов'язаних із корупцією. Крім того, мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, користуються авторитетом у суспільстві та упродовж останніх десяти років не обіймали політичних посад.

Нагадаємо, статтею 9 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» встановлено чіткі критерії, яким повинен відповідати кандидат у члени ГРМЕ: мати бездоганну ділову репутацію; високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, досвід роботи в інших країнах не менше ніж п'ять років із здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов'язаних із корупцією.

Саме цими критеріями ВККС керуватиметься, обираючи шість членів ГРМЕ із запропонованих дванадцяти, які два роки будуть працювати у складі ради.

Представники міжнародних організацій також запевнили ВККСУ, що продовжать підтримувати судову реформу в Україні. «Ми і надалі будемо підтримувати реформу судової системи України і високо цінуємо роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», – зазначили у листі підписанти від міжнародних інституцій.

У липні 2018 року за підтримки Міністерства закордонних справ України ВККС направила запрошення до 15 міжнародних організацій, які офіційно співпрацюють з Україною, стосовно надання пропозицій щодо кандидатур для призначення членами Громадської ради міжнародних експертів. Наразі з 12 запропонованих міжнародними організаціями експертів Комісія обере шість членів ГРМЕ, строк роботи яких становитиме два роки. Мета утворення ради – сприяти Комісії під час проведення конкурсу до Вищого антикорупційного суду через надання оцінки доброчесності та професійних навичок кандидатів у судді.

Список кандидатур до складу Громадської ради міжнародних експертів:

1. ГУТАУСКАС, Аурелійус (GUTAUSKAS, Aurelijus) – суддя Верховного Суду. Досвід суддівської роботи, спеціалізація – кримінальне право, організована злочинність, суддівська етика та дисципліна. Голова відділу кримінальних проваджень і Комісії з питань суддівської етики та дисципліни. Експерт MONEYVAL і GRECO, у минулому член комісії з екзаменування кандидатів при Генеральній прокуратурі.

2. ДЕНКЕР, Флемінг Сі (DENKER, Flemming C.) – екс-заступник державного прокурора в Управлінні з розслідування особливо важливих економічних злочинів. Працював прокурором, адвокатом. Спеціалізація: корупція та економічні злочини. Колишній член GRECO, мультидисциплінарної групи з питань корупції при Раді Європи і Групи з моніторингу реалізації Конвенції ООН проти корупції.

3. ЕСКОБАР МЕДЖІА, Клаудіа (ESCOBAR MEJIA, Claudia) – екс-суддя апеляційного суду. Досвід здійснення судочинства зі спеціалізацією у справах, пов'язаних з доброчесністю та корупцією. Подала заяву у відставку після викриття спроби корупційного впливу на процес суддівських призначень. Бере активну участь у сприянні розвитку верховенства права і боротьбі з корупцією шляхом зміцнення незалежності суддів. Отримала нагороду за розвиток демократії Democracy Award від Національного фонду підтримки демократії (NED) за відданість справі боротьби з корупцією та підтримки прав людини.

4. ЗАЖЕЧНИ, Тед (ZARZECZNY, Ted) – суддя Суду королівської лави у провінції Саскачеван (Канада). Досвід роботи прокурором, адвокатом. Спеціалізація: кримінальне та цивільне право, корупція, шахрайство, злочинна змова. У минулому обіймав посаду державного прокурора. Брав участь в освітньому проекті для суддів в Україні. Екс-співголова Дисциплінарного комітету Юридичного товариства (об'єднання адвокатів), що забезпечує дотримання вимог Кодексу професійної доброчесності та етичних стандартів.

5. КАСТРЕСАНА ФЕРНАНДЕЗ, Карлос (CASTRESANA FERNANDEZ, Carlos) – начальник відділу кримінального права в юридичній фірмі. Має досвід роботи на посадах прокурора, судді, адвоката. Спеціалізація: господарське кримінальне право, корупція, права людини. Екс-голова Міжнародної комісії проти безкарності у Гватемалі, створеної Організацією Об'єднаних Націй. Член Міжнародної антикорупційної консультативної ради (МАКР) в Україні.

6. КЕССЛЕР, Джованні (KESSLER, Giovanni) – екс-голова Агентства митниці та монополій (АММ) Італійської Республіки. Досвід підтримання державного обвинувачення. Спеціалізація: шахрайство і корупція. Колишній генеральний директор Європейського бюро з боротьби з шахрайством. Член конкурсної комісії з добору кандидатів на посаду голови Національного антикорупційного бюро України. Член Міжнародної антикорупційної консультативної ради в Україні.

7. КОРДІ, Роберт Джей (CORDY, Robert J.) – cуддя Верховного суду штату Массачусетс (США) у відставці. Досвід роботи на посадах прокурора і судді. Спеціалізація: боротьба з корупцією, правове забезпечення професійної етики. Член Державної комісії з питань етики. Колишній начальник федерального Управління з боротьби з корупцією в державній сфері. Сприяв підвищенню ролі суддівської етики та верховенства права в роботі суддів різних країн, зокрема України. Читав лекції з кримінального права у Гарвардській школі права.

8. ЛАЗАРОВА ТРАЙКОВСЬКА, Мір'яна (LAZAROVA TRAJKOVSKA, Mirjana) – екс-голова Першої секції Європейського суду з прав людини. Досвід суддівської роботи. Спеціалізація: права людини, конституційні питання та питання, пов'язані з корупцією. У минулому працювала суддею Конституційного суду та членом Венеціанської комісії. У ЄСПЛ упродовж трьох років була одноособовим суддею у справах, що стосувалися України. Очолювала Державну виборчу комісію.

9. ТРАССЛЕР, Маргеріт Джей (TRUSSLER, Marguerite J.) – Комісар з питань етики у провінції Альберта (Канада). Досвід роботи суддею та адвокатом. Спеціалізація: кримінальне право, етика, шахрайство, корупція. Колишня суддя Суду королівської лави. Оцінювання доброчесності, конфлікту інтересів та запобігання корупції серед державних службовців.

10. ФАЙЕРСТОУН, Томас (FIRESTONE, Thomas) – адвокат. Має досвід прокурорської та адвокатської роботи. Спеціалізація: корупція та організована злочинність. Поглиблені знання особливостей проваджень у Східній Європі та Росії. Працював у складі конкурсної комісії, яка обирала голову Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Обіймав посаду постійного представника з правових питань в посольстві США в Російській Федерації (м. Москва).

11. ХАРРІС, Лорна (HARRIS, Lorna) – британський прокурор у відставці. Спеціалізація: протидія корупції, відмивання грошей і шахрайство, зокрема на міжнародному рівні. У минулому очолювала відділ міжнародного співробітництва та відділ з повернення активів у рамках цивільного провадження у складі Королівської канцелярії (відділ Суду Королівської лави). Працювала в Бюро з боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах і в Прокурорській службі Шотландії. Очолювала комітет експертів, що розробляв Конвенцію Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму.

12. ХУПЕР, Сер Ентоні (HOOPER, Sir Anthony) – суддя апеляційного суду у відставці. Досвід здійснення судочинства зі спеціалізацією у галузі повернення активів (конфіскації) у межах кримінального та цивільного проваджень, зокрема конфіскації доходів, одержаних корупційним шляхом. Працював суддею кримінального та цивільного відділень Апеляційного суду Англії та Уельсу. Був призначений членом Комісії з питань етики Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Викладав навчальний курс для суддів зі збереження та конфіскації доходів, одержаних злочинним чи корупційним шляхом.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-