Порошенко зустрівся з екзархами Вселенського Патріарха

Порошенко зустрівся з екзархами Вселенського Патріарха

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко зустрівся з екзархами Вселенського патріархату.

Це перша зустріч Глави держави з екзархами після оголошення рішення Синоду Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській православній церкві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні я, як Президент України, від імені українського народу маю висловити слова щирої подяки Матері-Церкві, Його Всесвятості, Синоду, усім вірним і вам особисто за ту величезну роботу, яка була зроблена для того, щоб це стало можливим, щоб Господь почув наші молитви”, - подякував Порошенко за рішення Вселенського патріархату надати автокефалію.

У свою чергу екзарх Вселенського патріарха, архієпископ Даниїл Памфілійський зі США висловив вітання, які, за його словами, особисто просив передати Вселенський патріарх Варфоломій після закінчення засідання Синоду, де було підтверджено намір надання автокефалії Українській православній церкві. 

Архієпископ назвав це рішення “історичним” і нагадав, що в Синоді також знали про всі “санкції” (анафеми — ред.) щодо патріарха УПЦ КП Філарета й митрополита УАПЦ Макарія. Екзарх Вселенського патріарха вкотре підкреслив, що це означає, що всі таїнства, звершені цими священнослужителями, є канонічними.

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Читайте також: РПЦ вирішила повністю розірвати відносини з Константинополем

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет висловив переконання, що об'єднувальний архієрейський собор буде скликаний найближчим часом.

Зустріч наживо транслювали на сторінці Президента у Фейсбук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-