Порошенко сподівається, що на Соборі не буде “на двох українців три гетьмани”

Порошенко сподівається, що на Соборі не буде “на двох українців три гетьмани”

Укрінформ
Президент Петро Порошенко закликав до єдності на майбутньому Архієрейському Соборі з обрання владики майбутньої помісної автокефальної церкви.

Про це він заявив, виступаючи перед початком молебню на Софійській площі в столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава держави нагадав, що Вселенський патріархат прийняв рішення про автокефалію, проте, Томос буде вручено предстоятелю церкви – достойному, авторитетному, досвідченому владиці, якого обере об’єднаний Архієрейський Собор.

"Сподіваюся і вірю, що Собор пройде всупереч нашій національній приказці про те, де два українці – там три гетьмани. Відповідальність, яка лежатиме на учасниках об’єднавчого Собору – без перебільшення історична", - підкреслив Порошенко.

За словами Президента, на цей Собор зберуться єпископи УПЦ Київського патріархату та єпископи УАПЦ, які одностайно підписали звернення до Вселенського Патріархату щодо надання автокефалію.

Читайте також: Предстоятель Філарет подякував Вселенському Патріарху за мужність

Водночас він наголосив, що на Соборі також буде і група єпископів УПЦ Московського патріархату, які "між кремлівською зіркою та православним хрестом обрали хрест, а між Україною та Росією - Україну".

Як повідомлялося, Синод Вселенського патріархату 11 жовтня прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Також Синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія, накладені Російською церквою.

Крім того, Синод визнав незаконною анексію Москвою Київської митрополії в 1686 році.

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-