В Україні не було, нема і не буде державної церкви - Президент

В Україні не було, нема і не буде державної церкви - Президент

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що в Україні не було, нема і не буде державної церкви, а в Українську автокефальну православну церкву не запрошуватимуть силоміць.

Про це він заявив, виступаючи перед початком молебню на Софійській площі в столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не запрошуватиме силоміць. Ще раз наголошую, це – питання вільного вибору для кожного віруючого. Гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою", - сказав Порошенко.

Він додав, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину українську православну помісну церкву.

"Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Я вже казав, як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура. Ми не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну в Україні", - зауважив Порошенко.

Читайте також: Порошенко закликає вірян замислитись, за кого молиться патріарх Кирил

Президент наголосив, що в цілому держава свою місію в релігійному питанні виконала, далі - справа самої церкви, куди держава не буде втручатися.

Як повідомлялося, у столиці на Софійській площі в неділю відбудеться молебень за Україну та автокефалію Української православної церкви, ініційований Президентом України Петром Порошенком. У поліції очікують, що участь у молебні візьмуть 25-30 тисяч осіб.

Крім того, заплановано ще низку заходів з нагоди Дня захисника України, зокрема, святкові концерти та марш УПА під гаслом "Повернемо Україну українцям".

Охорону правопорядку в Києві, за попередніми даними поліції, забезпечуватимуть близько 6200 правоохоронців, з них - 3500 бійців Нацгвардії.

У зв’язку з проведенням масових заходів у центральній частині столиці з 15-ї години заборонено рух усіх видів транспорту на вул. Володимирській (на ділянці від вул. Льва Толстого до б-ру Тараса Шевченка), б-рі Тараса Шевченка (на ділянці від вул. Володимирської до Бессарабської площі), вул. Хрещатик (на ділянці від Бессарабської площі до Європейської площі), Європейській площі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-