Меморіал пам'яті воїнам 24-ї окремої механізованої бригади відкрили на Львівщині

Меморіал пам'яті воїнам 24-ї окремої механізованої бригади відкрили на Львівщині

Укрінформ
На Львівщині у райцентрі Яворів відкрили меморіал пам’яті воїнам 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила.

Про це повідомляє прес-служба обласної ради.

“Нині маємо згадати кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну від одвічного ворога. Вірю, Україна переможе і стане сильною державою, із могутнім військом та відновленою територіальною цілісністю», - зазначив під час відкриття меморіалу голова облради Олександр Ганущин.

24-та Окрема механізована бригада імені короля Данила (24 ОМБр, в/ч А0998) - формування механізованих військ Збройних сил України. Перебуває у складі оперативного командування «Захід». Бригада веде свою історію від 24-ї мотострілецької дивізії СРСР, з дивізії була переформована у 2003 році.

19 травня 2001 указом Президента України дивізії було присвоєне почесне найменування «Імені князя Данила Галицького». У 2003 році в рамках оптимізації ЗСУ, рішенням уряду України дивізію було переформатовано у 24-ту окрему механізовану бригаду 13-го армійського корпусу зі збереженням почесних назв.

Читайте також: На Львівщині з ООС зустріли бригаду імені Короля Данила

У 2004 році 24 ОМБр визнана найкращою бригадою в західному оперативному командуванні, а 2005 року - найкращим підрозділом Сухопутних військ Збройних сил України. Бригада брала участь у миротворчих місіях, у командно-штабних навчаннях «Артерія 2007», «Взаємодія 2010», а також у міжнародних навчаннях «Щит миру» в рамках спільної програми України і НАТО - «Партнерство заради миру».

Під час конфлікту на сході України у 2014 році на базі 24 ОМБр утворені кілька «важких» батальйонних тактичних груп. На початку березня кістяк бригади на основі 1 механізованого батальйону відбув на схід України. У травні підрозділ вже був задіяний в районі Слов'янська, Красного Лимана і Краматорська. Під час боїв у районі Слов'янська особовий склад бригади зазнав перших втрат - 19 червня 2014 в боях під Ямполем та Закітним Донецької області загинули сім військовослужбовців бригади, серед яких був командир батальйону Ігор Ляшенко. Далі було звільнення Сіверська, а потім - Луганщина, взяття Лисичанська та рух на Луганськ.

Читайте також: У Львові відбулась зустріч бойових побратимів

2-й механізований батальйон бригади, виведений з підпорядкування командування бригади і переданий у розпорядження керівника іншого сектору, прикривав державний кордон на півдні Луганщини. Тут вночі 11 липня 2014 року група потрапила під обстріл реактивної артилерії БМ-21 «Град» з російської території. Загинули більше двадцяти військових, десятки поранених. Після обстрілу батальйонна тактична група 24-ї ОМБр продовжила вести бій в оточенні. Найзапекліші бої випали на долю 1 і 3 батальйонних тактичних груп бригади в серпні в районі міста Лутугине, що на південний захід від Луганська. З початку серпня з боями були зайняті Лутугине, Волнухине, Георгіївка, Новосвітлівка та Хрящувате.

Восени 2014 року 2-й батальйон бригади вів бої в районі Бахмутської траси: за 32-й блокпост, а згодом - 31-й, 29-й в районі Кримського і Трьохізбенки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-