Польські ЗМІ про рішення Синоду: Москва втрачає Україну

Польські ЗМІ про рішення Синоду: Москва втрачає Україну

Укрінформ
Рішення Синоду Вселенського патріархату щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні є історичним, і відривають Київ від Москви.

На цьому наголошують польські ЗМІ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

На сайті TVN24.PL підкреслюється, що Синод підтвердив рішення про створення незалежної від Росії канонічної Української православної церкви, вирішив зняти анафему з чинного митрополита УПЦ Київського патріархату митрополита Філарета, а також скасував силу синодального листа 1686 року, яке надавало право Московському патріарху призначати Київського митрополита.

"Це ще один акт підтвердження незалежності України”, - цитує видання з цього приводу Президента України Петра Порошенка. Водночас він висловив думку, що це рішення не може бути причиною протистояння, запевняючи, що ті, хто закликатиме до силового захоплення храмів Московського патріархату, є російською агентурою.

Gazeta Wyborcza підкреслює, що учорашнє рішення Синоду є “сильним ударом” не лише по Російській православній церкві, але і по Кремлю. Часопис зазначає, що відтепер у процес єдиної помісної православної церкви в Україні включаться УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, а також значна частина УПЦ Московського патріархату. Газета констатує, що відтепер московська церква перестане бути найбільшою православною церквою у світі.

Як підкреслює видання, це рішення Синоду Вселенського патріархату є великим успіхом Президента Порошенка, що значно збільшує його шанси на переобрання Президентом України.

Читайте також: Гройсман про Томос: Перемога, яка робить нас сильнішими

Газета Rzeczpospolita зазначає, що позитивне рішення Синоду може бути однією з найважливіших подій в історії України. Часопис оцінює, що найбільше шансів стати главою незалежної від Москви канонічної православної церкви в Україні має митрополит Київського патріархату Філарет, якого у Москві вважають розкольником.

Газета прогнозує, що рішення про надання Києву повної автокефалії буде прийнято упродовж року.

Rzeczpospolita підкреслює, що готовність долучитися до процесу створення єдиної православної церкви в Україні декларує кілька єпископів церкви Московського патріархату. Як наголошується, це буде значною загрозою для російської церкви, яка третину усіх своїх парафій має в Україні (11 тис.).

Газета констатує, що складно собі уявити, щоб після цього головні православні храми України – Печерська та Почаївська лаври залишалися в рухах Московського патріархату. Відтак, часопис прогнозує, що вестимуться переговори щодо передачі цих святинь канонічній православній церкві України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-