Об'єднання церков в Україні буде лише добровільним - Філарет

Об'єднання церков в Україні буде лише добровільним - Філарет

Укрінформ
Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляє, що процес об'єднання православних церков в Україні буде лише на добровільних засадах.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Москва хоче, щоб було протистояння, ми, українці, не хочемо протистояння, бо не хочемо давати приводу для втручання ззовні в наші українські справи. Ми довго терпіли, і можемо ще потерпіти деякий час, але об'єднання буде проходити виключно на добровільних началах, без всякого насилля, бо нам не потрібно духовенство, яке всередині української церкви буде бунтувати", - сказав патріарх Філарет.

Він наголосив, що українська православна церква має бути єдина “не тільки зовнішньо, а й духом".

"Щоб українська православна церква захищала Українську державу від зовнішніх ворогів, але не давала приводу для зовнішнього втручання", - сказав патріарх Філарет.

За його словами, "хто захоче, буде мати участь в цьому об'єднавчому соборі, а хто не захоче, той не буде в цій єдиній українській православній церкві".

Читайте також: Зняття анафеми відкрило шлях до об’єднання православних церков в Україні - Філарет

Як повідомляв Укрінформ, Синод Вселенського патріархату 11 жовтня прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Після рішення Синоду Вселенського патріархату щодо надання Томосу має бути скликано у Києві Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-