Найближчим часом ми отримаємо Томос – патріарх Філарет

Найближчим часом ми отримаємо Томос – патріарх Філарет

Оновлено
Укрінформ
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет наголошує, що найближчим часом Україна зможе отримати Томос про автокефалію Єдиної православної церкви.

Про це він сказав на брифінгу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найближчим часом, по-перше, ми об'єднаємось, а по-друге, отримаємо Томос про автокефалію Української церкви, уже єдиної української церкви, яка ввійде у молитовне єднання з іншими помісними православними церквами", - зазначив Філарет.

Він підкреслив, що утворення Єдиної української православної церкви не означає, "що на українській території не може існувати інша церква, мається на увазі російська церква".

Ті українські єпархії, за словами патріарха, які не приєднаються до Української православної церкви не матимуть право називатися українською церквою.

"Право на існування матимуть, до того ж рівне право з українською церквою, тільки називатися будуть російська церква, а не українська", - зазначив Філарет.

Як повідомлялося, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Рішення затверджено Синодом 11 жовтня у Стамбулі.

Читайте також: Порошенко: Україна отримала Томос, це - перемога

Після рішення Синоду Вселенського патріархату щодо надання Томосу про автокефалію буде скликано у Києві Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-