Вселенський патріархат зняв анафему з Філарета й Макарія і визнав їх канонічними

Вселенський патріархат зняв анафему з Філарета й Макарія і визнав їх канонічними

Укрінформ
Синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Про це повідомив у Twitter речник УПЦ КП Євстратій Зоря, посилаючись на інформацію поінформованих джерел, а також написало грецьке видання orthodoxia.info.

«Гарні новини з Синоду. З кількох джерел надійшла інформація про два очікуваних рішення Синоду Вселенського патріархату. Перше - про задоволення апеляції патріарха Філарета. Друге - про визнання незаконною анексії Київської митрополії в 1686 р.”, - написав архієпископ Зоря.

Речник додав, що тепер чекатимемо на офіційне підтвердження.

Як зазначає orthodoxia.info, патріарх Філарет та митрополит Макарій звернулися до Вселенського патріархату, використавши право на апеляцію, і Вселенський патріархат відновив їх у канонічному сані.

«Два клірика, які є очільниками двох схизматичних церков в Україні, звернулися із апеляцію до Вселенського патріархату про зняття колишніх обвинувачень. Синод Вселенського патріархату прийняв апеляцію та відновив їхній канонічний статус», - повідомляє видання. 

Як повідомлялося, раніше глави УПЦ КП Філарет та УАПЦ Макарій звернулися з апеляцією до Вселенського патріархату, як до найвищої апеляційної інстанції у церковних судових суперечках, про скасування анафеми, накладеної Російською православною церквою.

Читайте також: Синод Вселенського патріархату продовжує слухати "український звіт" екзархів

Як відомо, звинувачення та анафема вважаються перепоною для надання Томосу. Відповідно, рішення про задоволення апеляції усуває ці перешкоди до надання автокефалії та створення єдиної помісної церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-