Рада зробила крок до затвердження невідворотності покарання за крадіжку авто

Рада зробила крок до затвердження невідворотності покарання за крадіжку авто

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про невідворотність покарання за незаконне заволодіння транспортним засобом.

За ухвалення проекту закону №8184 за основу з урахуванням пропозицій комітету проголосували 228 народних депутатів за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою законодавчого акта визначено невідворотність кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом, зокрема передбачення кваліфікаційної ознаки, яка слугуватиме підставою застосування більш суворого виду кримінальної відповідальності при вчиненні такого виду злочину повторно.

"Щодня в Україні вчиняється майже 30 крадіжок автомобілів. Законопроектом пропонується, прийнявши зміни до статей 185 і 289 Кримінального кодексу, дати можливість поліції застосувати всі засоби для того, щоб подолати ці злочини", - зазначив, презентуючи законопроект, один із його авторів народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Віктор Король.

Так, законопроект №8184 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту" передбачає доповнення частини третьої статті 185 «Крадіжка» такою кваліфікуючою ознакою, як вчинення відповідного злочину із застосуванням електронного пристрою для прихованого втручання в роботу технічних систем охорони (блокування) стаціонарних або рухомих об’єктів, з метою отримання несанкціонованого (неконтрольованого) доступу до них.

Читайте також: Відзавтра “темні” фари обійдуться водіям у 425 гривень штрафу

Аналогічні зміни спершу пропонувалося внести й до частини третьої статті 186 «Грабіж» та частини третьої статті 187 «Розбій». Однак при обговоренні зазначеного проекту Король запропонував виключити їх із тіла законопроекту, оскільки не вбачається підвищення суспільної небезпеки зазначених діянь у разі їх вчинення саме за допомогою систем електронного блокування технічних систем охорони.

Водночас із частини другої статті 289 «Незаконне заволодіння транспортним засобом» пропонується виключити таку кваліфікуючу ознаку як заподіяння значної матеріальної шкоди та встановити кримінальну відповідальність за незаконне заволодіння транспортним засобом, якщо предметом такого незаконного заволодіння є транспортний засіб, ринкова ціна якого на момент вчинення злочину становить значну суму (від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 85 тис. грн до 212 тис. 500 грн.). При цьому в частині третій цієї ж статті – велику суму (понад 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – більше 212 тис. 500 грн.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-