Супрун прозвітувала, як “гроші йдуть за пацієнтом”

Супрун прозвітувала, як “гроші йдуть за пацієнтом”

Укрінформ
Уже три місяці медзаклади первинної медичної допомоги отримують фінансування за новою моделлю — гроші йдуть за тими пацієнтами, які обрали в них своїх сімейних лікарів.

Про це повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

"За цей період Нацслужба здоров’я здійснила проплати для 161 медзакладу — тих, то долучився до трансформації у першій хвилі. Це понад 800 мільйонів гривень для всіх. Детально можна ознайомитися з тим, куди та скільки було перераховано коштів можна тут", - йдеться у повідомленні.

Загалом уже 623 медичних заклади працюють з Національною службою здоров’я, виплати для решти почнуться з жовтня, зазначила Супрун.

Вона відзначила якісну роботу команди Нацслужби здоров’я на чолі з Олегом Петренком: "Команда Нацслужби здоров’я на чолі з Oleg Petrenko показали дуже якісну роботу. Вони забезпечили старт прозорого, ефективного та сучасного механізму оплати послуг первинної медичної допомоги, який вже у 2020 році буде застосовано до медзакладів, що надають всі види послуг".

Очільниця МОЗ поінформувала, що для багатьох закладів, які отримували оплату від Служби, протягом цих трьох місяців прийшли суми суттєво більші, ніж вони отримували раніше.

Читайте також: В Україні почали по-новому нараховувати лікарняні

"Багато з них не обласні центри, а невеличкі міста, такі як Балта, Червоноград, Селидове, Дружківка, Овруч і Нова Борова — про приклади яких ми розповідали не раз. Управлінці та керівники медзакладів цих міст заохотили більше пацієнтів обрати своїх лікарів, швидше поліпшили сервіс та змогли краще оплачувати роботу своїх медиків", - написала Супрун.

За її словами, у Києві, де багато медзакладів підписали договір з Нацслужбою та куди спрямовано найбільше фінансування від Нацслужби здоров’я, зарплати лікарям суттєво не підвищилися, дуже багато звернень від громадян щодо порушень порядку підписання декларацій та дотримання сервісних умов.

"Звертаємо увагу місцевої влади і Києва, і інших регіонів, на кожне звернення. Місцеві управлінці та керівники медзакладів можуть стати як головним двигуном позитивних зрушень, так і їхнім гальмом. Зараз ми бачимо яскраві приклади обох варіантів", - йдеться в дописі.

На думку керівника МОЗ, трансформація лише набиратиме обертів.

"2019 року всі комунальні заклади, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, будуть отримувати оплати за послуги від Нацслужби здоров’я за тарифами. Це означає, що вони зможуть отримати фінансування лише після того, як підпишуть договір з НСЗУ. Третя хвиля укладання договорів розпочнеться наприкінці листопада. Точну дату Нацслужба здоров’я оголосить найближчим часом", - зазначила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-