Українська церква може отримати Томос вже за 10 днів - релігієзнавець

Українська церква може отримати Томос вже за 10 днів - релігієзнавець

Укрінформ
Українська помісна православна церква може отримати від Вселенського патріархату Томос про автокефалію вже 9-11 жовтня 2018 року.

Про це у неділю заявив український історик та релігієзнавець Ростислав Мартинюк в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Томос, за перевіреними даними, має бути оголошено на синаксі, котрий відбудеться на Фанарі в Стамбулі з 9 по 11 жовтня. Відповідно, двоє екзархів Константинополя вже активно працюють в Україні. Всі документи, всі формальності дотримано. Вони поїдуть до Стамбула на це засідання й за підсумком їхнього звіту, цих двох екзархів, які зараз вже працюють у Києві, це вже буде остання крапка. І патріарх може оголосити про надання Томосу. Безпосередньо", - сказав він.

Водночас експерт не виключив, що надання Томосу "може перенестися на листопад, на грудень". "Але точно цього року", - додав він.

Як повідомлялося, 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію. 

Синод Вселенського патріархату в Константинополі вже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії новій українськійі церкві. Засідання Синоду, на якому розглядатиметься це питання, заплановане на жовтень.

У межах підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами у Києві архієпископа Даниїла Памфилійського із США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-